Αύξηση 11 λεπτά ανά λίτρο στις τιμές των καυσίμων θα φέρουν πιθανές νέες αυξήσεις

Αύξηση 11 λεπτά ανά λίτρο στις τιμές των καυσίμων θα φέρουν πιθανές νέες αυξήσεις

Στο 1,46 ευρώ η βενζίνη και στο 1,13 το πετρέλαιο - Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων από τα νοικοκυριά προβλέπουν οι βενζινοπώλες.

Έκρηξη της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 11 λεπτά το λίτρο, έξτρα επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών αναμένεται να προκαλέσει το ενδεχόμενο της αναπροσαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα υγρά καύσιμα κίνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Σύμφωνα με το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο ΕΦΚ πρόκειται να ανέβει για την αμόλυβδη κατά 10 λεπτά το λίτρο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος φόρος να ανέβει για την αμόλυβδη βενζίνη στα 77 λεπτά το λίτρο και του ντίζελ στα 43 λεπτά το λίτρο.

Αν συνυπολογιστούν οι λοιπές επιβαρύνσεις και ο ΦΠΑ 23%, τότε η σημερινή τιμή του πρώτου καυσίμου από τα 1,35 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει στα 1,46 και του δεύτερου από τα 1,019 στα 1,138 ευρώ το λίτρο.

Η εκτόξευση των τιμών των δύο τύπων καυσίμων κίνησης θα σημειωθεί σε ένα βράδυ και πέρα από την ευνόητη αύξηση του κόστους μεταφοράς αναμένεται να προκαλέσει τεράστια ανατροπή και νέα αβεβαιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Και αυτό, επειδή οι προϋπολογισμοί τους έγιναν με άλλα δεδομένα και τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν διαφορετικά.