Αύξηση 39,3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο φέτος – «Άλμα» σε καταλύματα και εστίαση

Αύξηση 39,3% για τον τζίρο των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο φέτος – «Άλμα» σε καταλύματα και εστίαση
Κόσμος κάθεται σε καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Ξεκίνησε σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης με τους νέους κανόνες που έχουν επιβληθεί έναντι του κορονοϊού, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης.

Αύξηση 31,4 δισ. ευρώ ή 39,3% καταγράφηκε στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας το β’ τρίμηνο φέτος και ανήλθε σε 111.266.580 χιλ. ευρώ, από 79.861.578 χιλ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (128,8%). Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και Επικοινωνία» (14,4%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα» (4,2%).

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2022 ανήλθε σε 37.099.523 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 44,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021, που είχε ανέλθει σε 25.692.933 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (55,1%). Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ορυχεία και Λατομεία» (9,6%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα» (5,2%).