Αύξηση 4% στα κέρδη της Aegean στο εννεάμηνο

Αύξηση 4% στα κέρδη της Aegean στο εννεάμηνο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ενοποιημένα έσοδα έφτασαν τα 792,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, σε σχέση με το 2014.

Αυξημένα κέρδη κατά 4%, που ανήλθαν στα 81,9 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα έσοδα, ύψους 792,2 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Aegean Airlines, στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2015, παρουσιάζει ενοποιημένα έσοδα, ύψους 792,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8%, σε σχέση με το 2014. H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 17% και ανήλθε σε 9,2 εκατομμύρια επιβάτες, με την εταιρεία να συνεχίζει την αναπτυξιακή της δυναμική, προσθέτοντας συχνότητες και εγκαινιάζοντας νέους προορισμούς. Τα καθαρά κέρδη παρουσιάζονται αυξημένα κατά 4% έναντι του εννεαμήνου του 2014.

«Ειδικότερα, στο τρίτο και σημαντικότερο τρίμηνο του έτους από πλευράς εποχικότητας της ζήτησης, παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πολιτική και οικονομική συγκυρία, η Aegean κατάφερε να αυξήσει την επιβατική κίνηση εξωτερικού κατά 29%, τα συνολικά έσοδα κατά 12% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά 7%, στα 67,2 εκατ. ευρώ. Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με την Aegean, υπήρξαν η δυναμική αξιοποίηση του δικτύου εξωτερικού και η ωρίμανση δρομολογίων, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας του δικτύου και η αύξηση κατ’ επέκταση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα και, κυρίως, στην Αθήνα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία δεν παρουσίασαν αύξηση το 2015 σε συνολικές αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού, η Aegean κατέγραψε αυξητικές τάσεις, εστιαζόμενη ιδιαίτερα στις 2 βάσεις της στο Ηράκλειο και στη Ρόδο, όπου η αύξηση της κίνησης εξωτερικού ανήλθε στο 30%. Οι οικονομίες κλίμακας και οι ωφέλειες από τη μείωση του κόστους καυσίμου οδήγησαν σε πτώση του μοναδιαίου κόστους το τρίτο τρίμηνο, παρά τη σημαντική επιβάρυνση που προήλθε από την ενδυνάμωση του δολαρίου, την αύξηση των χρεώσεων αεροναυτιλίας, αλλά και του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες (από 13% σε 23%) στην Ελλάδα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, διαμορφώθηκαν στα 302 εκατ. ευρώ, την 30.09.2015.

Η εταιρεία, βελτιώνοντας σημαντικά τη συνδεσιμότητα με τα νησιά, στηρίζοντας την κίνηση εσωτερικού με χαμηλότερες τιμές, ανέφερε ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, διπλασίασε σε τρία χρόνια τους διερχομένους επιβάτες εξωτερικού, μέσω του κόμβου των Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρόδο, το Ηράκλειο και τις υπόλοιπες βάσεις της Περιφέρειας, όπου προσθέσαμε χωρητικότητα, ο ρυθμός ανάπτυξης εξωτερικού ήταν πολλαπλάσιος από το σύνολο της αγοράς, υπογράμμισε ο κ. Γερογιάννης.