Αύξηση επιτοκίων από τη Fed αν ξεφύγει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Επιταχύνεται το tapering

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σκέφτονται οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ για επιτάχυνση του tapering, δηλαδή της άρσης του μέτρου στήριξης της οικονομίας μέσω της αγοράς ομολόγων, και για άμεση αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed από την κρίσιμη συνεδρίαση στις 2-3 Νοεμβρίου 2021, που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 24 Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Fed ήταν ιστορική, καθώς εντέλει υπήρξε ανακοίνωση για τη μείωση του QΕ, σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τις αγορές ομολόγων, που μέχρι τότε ανέρχονταν σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα. 

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον πληθωρισμό και δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται. 

Ωστόσο, η περίληψη της συνεδρίασης αποκαλύπτει μια ζωηρή συζήτηση για τον πληθωρισμό, με τους μετέχοντες να τονίζουν την προθυμία τους να δράσουν εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να «θερμαίνονται».

«Διάφοροι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι υψηλότερος από τα επίπεδα που συνάδουν με τους στόχους της Επιτροπής» αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πληθωρισμός «τρέχει» με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 και πλέον ετών.

Αλλά είπαν επίσης ότι «δεν θα διστάσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που θέτουν σε κίνδυνο τους μακροπρόθεσμους στόχους της σταθερότητας των τιμών και της απασχόλησης». 

Σε ό,τι αφορά το QE, o στόχος του προγράμματος ήταν να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων διατηρώντας παράλληλα τα ευρύτερα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η FOMC είπε ότι «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» στην οικονομία θα επιτρέψει τη μείωση των αγορών κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα – 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε MBS.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο ρυθμός θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο και πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του προγράμματος – πιθανότατα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2022.

Τα πρακτικά σημείωσαν ότι ορισμένα μέλη της FOMC ήθελαν έναν ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό μείωσης του QE για να δοθεί στη Fed περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα.