Αύξηση κερδών 47% για την Lufthansa στο εννιάμηνο

Αύξηση κερδών 47% για την Lufthansa στο εννιάμηνο

Παρά τη μείωση επιβατών και εμπορευματικών πτήσεων, ο όμιλος κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερά έσοδα ύψους 22,8 δισ. ευρώ.

Προσαρμόζοντας τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 ο Όμιλος Lufthansa σημείωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό περίπου 47%, μεταφραζόμενο σε 278 εκ. Ευρώ, αγγίζοντας τα 859 εκ. Ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών του έτους, παρουσιάζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 661 εκ. Ευρώ, έναντι 907 εκ. Ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παρά τη μείωση επιβατών και εμπορευματικών πτήσεων, ο Όμιλος κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερά έσοδα ύψους 22,8 δισ. Ευρώ. Τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα επηρέασαν και τα καθαρά κέρδη της περιόδου, που μειώθηκαν κατά 450 εκ. Ευρώ, φθάνοντας τα 247 εκ. Ευρώ.

«Βελτιώσαμε σημαντικά τα κέρδη μας στον τομέα Eπιβατικών Αερομεταφορών. Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, έχουμε θετικό ισολογισμό όσον αφορά την Ευρωπαϊκή κίνηση της Lufthansa, χάρη στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη Germanwings. Παράλληλα, η Austrian Airlines σημείωσε κερδοφορία. Η πρόοδος αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, στρατηγικά, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Παράλληλα, μας παρακινεί να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα δυνατά μας σημεία», δήλωσε ο Christoph Franz, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Lufthansa AG, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Σαφής είναι η επίδραση του προγράμματος Score, που εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2012. Στον τομέα της επιβατικής κίνησης, ο Όμιλος αύξησε το συντελεστή πληρότητας, διαχειριζόμενος τη χωρητικότητα των αεροσκαφών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Εκτός των δύο κύριων κόμβων στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, τα Ευρωπαϊκά δρομολόγια προς και από τη Γερμανία μεταβιβάστηκαν στη Germanwings, γεγονός που ήδη απέδωσε θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών.

Προσαρμοσμένες στα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα και τις μειωμένες δαπάνες καυσίμων ως αποτέλεσμα του μικρότερου όγκου, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0.9% σε όλους τους επιχειρησιακούς τοµείς του Ομίλου, ενώ παράλληλα τα έσοδα παρέμειναν σταθερά. Αυτό μεταφράζεται σε 171 εκ. Ευρώ. Οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου μείωσαν τις δαπάνες ανά μονάδα, για παράδειγμα, τον δείκτη CASK (τις δαπάνες ανά «διαθέσιμα seat-kilometres») σε ποσοστό 1,2 % για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2013. Μετά τον συνυπολογισμό της μείωσης των δαπανών καυσίμων, οι δαπάνες μονάδας μειώθηκαν κατά 1.8%.

Για το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2013, η Lufthansa German Airlines, που περιλαμβάνει και τη Germanwings, συνέβαλε στα κέρδη του επιχειρησιακού τομέα, με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 300 εκ. Ευρώ, βελτιωμένο κατά 189 εκ. Ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Swiss κατέγραψε λειτουργικά κέρδη ύψους 182 εκ. Ευρώ, αυξημένα κατά 9 εκ. Ευρώ συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η Austrian Airlines πέτυχε κέρδη ύψους 19 εκ. Ευρώ για τα τρία πρώτα τρίμηνα και αύξησε το αποτέλεσμα κατά 11 εκ. Ευρώ. Το αποτέλεσμα ύψους 210 εκ. Ευρώ του προηγούμενου έτους, περιελάμβανε θετικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα από τη μεταφορά του πτητικού έργου της Austrian Airlines στην Tyrolean Airways.

Οι εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών αύξησαν τα κέρδη τους κατά περίπου 100 εκ. Ευρώ
Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, η Lufthansa Technik κατόρθωσε να αυξήσει το λειτουργικό της κέρδος κατά 101 εκ. Ευρώ, αγγίζοντας τα 332 εκ. Ευρώ. Επίσης, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 3,6%, κυρίως ως αποτέλεσμα εργασιών για λογαριασμό τρίτων, εκτός του Ομίλου Lufthansa. Αμετάβλητες παρέμειναν και οι λειτουργικές δαπάνες της Lufthansa Technik. Ομοίως, ο τομέας IT Services σημείωσε αύξηση λειτουργικών κερδών ύψους 4 εκ. Ευρώ, έναντι 17 εκ. Ευρώ το 2012, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων.

Η LSG SkyChefs, κορυφαία εταιρία τροφοδοσίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 63 εκ. Ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Η μείωση κατά 12 εκ. Ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεταβίβαση των Βρετανικών θυγατρικών σε κοινοπραξία η οποία δεν αποτελεί πλέον μέρος των εταιριών του Ομίλου. Στον τομέα Logistics, τα λειτουργικά κέρδη των τριών πρώτων τριμήνων ανήλθαν σε 43 εκ. Ευρώ, μειωμένα κατά 24 εκ. Ευρώ, κυρίως εξαιτίας της σταθερά μειωμένης ζήτησης που παρουσίασε ο τομέας αερομεταφορών φορτίου ανά την υφήλιο. Παρά ταύτα, η Lufthansa Cargo κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρα, αντίθετα από σχεδόν όλες τις αεροπορικές εταιρίες μεταφοράς φορτίου ανά την υφήλιο. Αυτό οφείλεται και στη σταθερή εστίαση της εταιρίας στον επικερδή τομέα εξειδικευμένων μεταφορών υψηλής ποιότητας.