Αύξηση τιμών ενέργειας και πιθανά μέτρα στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Αύξηση τιμών ενέργειας και πιθανά μέτρα στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
epa09508488 European Commissioner for Energy, Kadri Simson (C), delivers her speech about European solutions of the rise of energy prices for businesses and consumers at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, 06 October 2021. EPA/Jean-Francois Badias / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συμπεράσματα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα πιθανά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και οι προμήθειες φυσικού αερίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, κατόπιν της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου.

Προσερχόμενη στο Συμβούλιο, η Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι οι ενεργειακές συνθήκες στην Ευρώπη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και χρειάζεται μια συνολική εικόνα για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, της ασφάλειας των προμηθειών και της επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις και «non-papers» από κράτη-μέλη, όμως τόνισε ότι σήμερα αναμένει να ακούσει ξεκάθαρες θέσεις από τους Υπουργούς για το τί προσδοκούν. «Μιλάμε για μεσοπρόθεσμα μέτρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα. Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια και όχι τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Σημειώνεται ότι την παραμονή της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδέα της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως απάντηση στην τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας. Οι εννέα χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία και Λετονία) τονίζουν ότι τα αίτια αυτής της αύξησης έγκεινται κυρίως στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και σε άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στο σχεδιασμό των αγορών ενέργειας της ΕΕ. Ως εκ τούτου, τονίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι έρχεται ως απάντηση στην πρόταση της Γαλλίας που υποστηρίζει την αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συμπεράσματα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες προσέρχονται διχασμένες στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν την επιλογή αγοράς φυσικού αερίου συλλογικά, μεταξύ άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Σάρα Αάγκεσεν Μουνιόθ προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

«Η πρότασή μας σήμερα είναι συμβόλαια με δικαιώματα προαίρεσης (option) για τις προμήθειες να μπορούν να γίνουν κατά κεντρικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση…αυτό μπορεί να ενεργοποιείται σε καταστάσεις κατά τις οποίες η διακυβεύεται η ασφάλεια της τροφοδοσίας», δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμ απαντά ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα προσφέρει λύση στην πρόσφατη εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Πιστεύω ότι η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει υπερβολικά τις προσδοκίες λέγοντας ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου θα επιλύσει την κρίση. Αυτό που θα επιλύσει την κρίση είναι οι επενδύσεις στην αποτελεσματικότητα, η συνέχιση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό που η Ισπανία χρειάζεται περισσότερο είναι διασυνδέσεις», είπε προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Οι δηλώσεις τους απηχούν την διάσταση απόψεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας.

Πέραν των ad hoc μέτρων που οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν επί πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τσεχική Δημοκρατία προσέρχονται στην σημερινή σύνοδο με προτάσεις για μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των αγορών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα, εννέα χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τις προτάσεις για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Αλλες προτάσεις, όπως η συγκρότηση κοινών αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουν συναντήσει επίσης την αντίσταση ορισμένων χωρών.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP26, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ενωσης και ως προς τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν νέες προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η αύξηση της φορολόγησης των ορυκτών καυσίμων.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, προτείνουν την καθυστέρηση της εφαρμογής των πολιτικών της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέρριψε τα σχέδια αυτά ως «ουτοπική φαντασίωση».