Αύξηση της κερδοφορίας για τη Lamda Development

Αύξηση της κερδοφορίας για τη Lamda Development

Σε θετικά επίπεδα ο κύκλος εργασιών του ομίλου που είδε τα κέρδη να διαμορφώνονται στα 28,1 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο.

Ανοδικά κινήθηκε η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) της Lamda Development ΑΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο και ανήλθε στα 28,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος εμφάνισε συρρίκνωση ζημιών στο εννεάμηνο του 2014. Σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στα 4,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 25,7 εκατ. ευρώ, το πρώτο εννεάμηνο του 2013. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ζημιές χρήσεως οφείλονται, κυρίως, στις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο υπήρξε η εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού 11,8 εκατ. ευρώ, που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας, λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%. Η αισθητή βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται και στη μείωση των ζημιών κατά 11,6 εκατ. ευρώ της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2013.

Αναλυτικότερα, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA), που αναλογούν στον όμιλο, ανήλθαν στα 22,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών συνεχίζεται ακόμα πιο ενισχυμένη. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 9% το πρώτο εννεάμηνο του 2014, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε αύξηση κατά 6,5%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων εξακολουθεί να ξεπερνά το 98%, ενώ παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 12%, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 9%. Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 9,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 7% σε σχέση με πέρυσι. Στο “Mediterranean Cosmos”, στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 9% και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 7%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Αναφορικά με το “The Mall Athens”, τα μεγέθη του εμφανίζονται αυξημένα. Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% και 5,5%, αντίστοιχα.

Η Μαρίνα του Φλοίσβου, μετά από αρκετά τρίμηνα ζημιών, εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 0,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,2 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εννεάμηνο πέρυσι. «Είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και της πληρότητας των θέσεων ελλιμενισμού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν, όπως και πέρσι, στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου 1,3 εκατ. ευρώ. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα, καθώς την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν συμπεριληφθεί 1,1 εκατ. κέρδη από την πώληση των συμμετοχών μας στη LAMDA Hellix και στη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε 455,9 εκατ. ευρώ (5,72 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 296 εκατ. ευρώ που ήταν την 31/12/2013. Η πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και η πώληση των ιδίων μετοχών συνεισέφεραν 163 εκατ. ευρώ, μετά από σχετικά έξοδα, στην καθαρή αξία ενεργητικού.