Αυξήσεις στη ΔΕΗ: Δημιουργική ασάφεια με σαφή άδικα και παράνομα προνόμια

Αυξήσεις στη ΔΕΗ: Δημιουργική ασάφεια με σαφή άδικα και παράνομα προνόμια

Προκλητικές αυξήσεις σε δύσκολους καιρούς, με 1,3εκ ανέργους και 80.000 επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Του Πάνου Μιχαλόπουλου*

Μια ακόμη δημιουργική ασάφεια ήρθε στην επικαιρότητα με τη νέα ΕΣΣΕ της ΔΕΗ. Προκλητικές αυξήσεις σε δύσκολους καιρούς, με 1,3εκ ανέργους και 80.000 επιχειρήσεις στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Η ΔΕΗ απαντά πως οι «αυξήσεις» για τις οποίες γίνεται λόγος, αφορούν αποκλειστικά στην χορήγηση τροφείων, την υποχρέωση σίτισης των εργαζομένων εκείνων, οι οποίοι υπάγονται στην πρόβλεψη αυτή της ΕΣΣΕ, είτε εναλλακτικά την έκδοση διατακτικών μέχρι του ποσού των 6€/ημερησίως, για την σίτισή τους , είτε στα κυλικεία που λειτουργούν εντός των εγκαταστάσεων, είτε εκτός εγκαταστάσεων σε παρακείμενα (φαντάζομαι συμβεβλημένα) «εστιατόρια».

Τα τροφεία που προβλέπονται με τη νέα αυτή ΕΣΣΕ καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της εταιρίας, άρα δεν μπορεί να θεωρηθούν μισθός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η ΔΕΗ και το Υπουργείο βαφτίζουν τις αυξήσεις που θέλουν να δώσουν ως παροχή που εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες. Στόχος είναι να μη θεωρηθεί μισθός και η ρύθμιση αυτή να μην έρθει σε σύγκρουση με το άρθρο 31 παρ. 5 ν. 2024/2011, σύμφωνα με το οποίο το μέσο κατά κεφαλή εργατικό κόστος πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 35% σε σχέση με αυτό που είχε διαμορφωθεί στις 31.12.2009

Η παροχή αυτή και με βάση το μέσο μισθό της ΔΕΗ αντιπροσωπεύει 150 ευρώ αύξηση μηνιαίως! Μια ακόμη δημιουργική ασάφεια που βαφτίζει το κρέας ψάρι…για να ικανοποιήσει τις συνδικαλιστικές πελατείες.

Αυτό όμως που δεν είναι καθόλου ασαφές είναι ότι σύμφωνα με τη νέα ΕΣΣΕ της ΔΕΗ, γίνεται πρόβλεψη για καμία απολύτως μείωση στους μισθούς, καμία απόλυση, ενώ η ΔΕΗ πλέον είναι υποχρεωμένη να καταβάλει επίδομα ευδόκιμης παραμονής (επιπλέον μισθός ανεξάρτητα από την βαθμολογική εξέλιξη) και να διευρύνει τη μισθολογική εξέλιξη όλων των κατηγοριών του τακτικού προσωπικού της ατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Ακόμα μια διαβολική πρόβλεψη η οποία είναι απολύτως σαφής είναι ότι προβλέπεται η παρακράτηση 2 ευρώ από τη (νέα αυξημένη με δημιουργική ασάφεια) μισθοδοσία των εργαζομένων υπέρ της συνέχισης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας της ΓΕΝΟΠ, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας και είχε λάβει δάνειο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.

Είναι δημιουργικά σαφές ότι οι συνδικαλιστές είναι κατάλληλοι για τη δημιουργική ασάφεια με σαφή άδικα και παράνομα πλεονεκτήματα έναντι των συμπολιτών τους που τους πληρώνουν. Δυστυχώς, δε φταίει η Γερμανία.

* Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι συνιδρυτής και πρόεδρος των εταιρειών HELLASTAT A.E., ARK-ANALYTICS AG, HELAEA ΕΠΕ και ειδικός συνεργάτης του Fortune