Αυξήθηκαν κατά 48% οι χρεοκοπίες αμερικανικών εταιρειών τον Μάιο- Υψηλότερο ποσοστό από την οικονομική κρίση του 2008

Αυξήθηκαν κατά 48% οι χρεοκοπίες αμερικανικών εταιρειών τον Μάιο- Υψηλότερο ποσοστό από την οικονομική κρίση του 2008
Photo: pixabay.com
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 98 χρεοκοπίες από εταιρείες, με υποχρεώσεις τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων.

Ένας μεγάλος αριθμός χρεοκοπιών ετοιμάζεται να κατακλύσει την αμερικανική αγορά, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από ένα άτυπο μορατόριουμ, στα τέλη Μαΐου οι ιδιοκτήτες ακινήτων άρχισαν να στέλνουν χιλιάδες ειδοποιήσεις στους ενοικιαστές, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εστιατόρια, τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι ενδυμάτων και οι αλυσίδες εξειδικευμένων υπηρεσιών έχουν λάβει ειδοποιήσεις από τους ιδιοκτήτες – ορισμένοι από τους οποίους έχουν περάσει τρεις μήνες χωρίς να λάβουν ενοίκιο.

«Οι επιστολές από τους ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να φαίνονται έξω από τις πόρτες των καταστημάτων», δήλωσε ο Andy Graiser, πρόεδρος της εμπορικής εταιρείας ακινήτων, A&G Real Estate Partners. «Και αυτό δημιουργεί έναν πραγματικό φόβο στην αγορά», ανέφερε.

Πολλές αλυσίδες σταμάτησαν να πληρώνουν ενοίκια μετά την πανδημία που έκλεισε τα περισσότερα καταστήματα των ΗΠΑ.

Εκτιμάται περίπου 7,4 δισ. δολάρια ενοικίων δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα μεγέθη του Μαΐου), ή περίπου το 45% του ποσού που οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του CoStar Group, το οποίο διαπίστωσε επίσης ότι μόλις το ένα τέταρτο των αναμενόμενων πληρωμών ενοικίων έχουν ληφθεί από τους ιδιοκτήτες. «Εάν οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν αναστείλουν τις ενέργειές τους, θα έχουμε περισσότερες χρεοκοπίες», αναφέρεται από την CoStar Group.

Σίγουρα, αυτό το κύμα δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες στέλνουν επιστολές μόνο για να διατηρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Η Simon Property Group ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τα εμπορικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να διαγνώσει την οικονομική τους κατάσταση, τη θέση της αγοράς και το βάθος της σχέσης τους.

Σύμφωνα με ένα ξεχωριστό report από το Bloomberg, μόνο τον Μάιο, περίπου 27 εταιρείες που ανέφεραν υποχρεώσεις τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων ζήτησαν δικαστική προστασία από τους πιστωτές- τον υψηλότερο αριθμό από τη Μεγάλη Ύφεση.

Τον Μάιο του 2009, 29 μεγάλες εταιρείες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Και μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 98 χρεοκοπίες από εταιρείες με υποχρεώσεις τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων- επίσης το υψηλότερο από το 2009, όταν 142 εταιρείες υπέβαλαν κατάθεση τους πρώτους τέσσερις μήνες.

Μια πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των επί πτώχευση εταιρειών είναι τώρα ο υψηλότερος από την οικονομική κρίση.

Η άνοδος των χρεοκοπιών- συνέπεια του lockdown λόγω κορωνοϊού- έρχεται μετά από μια περίοδο ιστορικής επέκτασης για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είχε οδηγήσει σε χαλάρωση για τον κλάδο της εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν από το Κογκρέσο να αυξήσει τον αριθμό των δικαστών πτώχευσης για να μειώσει τον πιθανό φόρτο εργασίας.