Αγαπητό Νταβός, φέτος μην ξεχάσεις την Ευρώπη

Αγαπητό Νταβός, φέτος μην ξεχάσεις την Ευρώπη
epa05112948 Joachim Gauck (L), President of the Federal Republic of Germany, and German Klaus Schwab, (R), Founder and Executive Chairman of the World Economic Forum, speak during a panel session the first day of the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, Davos, Switzerland, 20 January 2016. The overarching theme of the Meeting, which takes place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution'. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Γιατί οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από τη φετινή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Με την πτώση των τιμών πετρελαίου και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα να κυριαρχούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι εύκολο να ξεχάσει κάποιος τους κινδύνους που βρίσκονται λίγο κοντύτερα στην Ευρώπη.

Φαινομενικά, η οικονομία της έχει αρχίσει να «στρώνει» και η Ευρώπη παίρνει πλέον τα πάνω της.

Όμως, δεν υπάρχει χώρος για αυταρέσκεια. Μπορεί η ανάπτυξη να έχει επανέλθει, αλλά είναι αναιμική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται υπό πίεση να δείξει ότι έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι της, και οι εταιρείες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπόσχονται ότι η Ασία θα υποκαταστήσει την έλλειψη ζήτησης κατ’ οίκον.

Μεταξύ των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη φέτος, υπάρχουν γεγονότα που θα μπορούσαν να ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο.

Στην κορυφή της λίστας συναντάμε την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μάρτιν Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος της WPP, δήλωσε χθες ότι μια ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με «βουτιά σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα».

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να φύγει, τότε το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού ΑΕΠ της και θα αποδυναμωθεί στις συνομιλίες ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα πλήξει και την Ευρωζώνη, σε μια στιγμή που αυτή αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της.

Η πίεση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία να δράσουν για να διατηρήσουν ενωμένο και συνεκτικό το μπλοκ θα είναι τεράστια.

Όμως, η θέση των ηγεσιών αυτών των χωρών φαντάζει αβέβαιη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει έντονη κριτική για την υποδοχή ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην χώρα της, και το πολιτικό της μέλλον δεν είναι τόσο σίγουρο όσο ήταν όταν ξεκίνησε την τρίτη θητεία της το 2013.

Και στη Γαλλία, η ακροδεξιά έχει αρχίσει να εκφράζεται ολοένα και πιο δυναμικά, ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015.

Η ασφάλεια θα παραμείνει παράγοντας ρίσκου και ο έλεγχος των προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ατζέντα το 2016.

Πηγή: CNN Money