Άγχος, προβλήματα διαχείρισης των παιδιών και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχολογία των πολιτών

ΑΠΕ-ΜΠΕ

6.498 βιντεοκλήσεις μέσα σε μία εβδομάδα στο σύστημα τηλε-ψυχιατρικής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Οι σημαντικές επιπτώσεις της επιδημίας στη ψυχολογία του κόσμου αποτυπώνονται στην ανταπόκριση των πολιτών στο σύστημα τηλε-ψυχιατρικής που έθεσε στη διάθεση των πολιτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, με την στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Melapus.

Μέσα σε μία εβδομάδα (20-27 Μαρτίου), έγιναν περισσότερες από 6.498 βιντεοκλήσεις. Το 29,83% ήταν άτομα ηλικίας 35-44 ετών, ενώ το 26,82% ήταν άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών. Το 72,3% των βιντεοκλήσεων ήταν από γυναίκες ενώ το 27,7% από ήταν από άντρες. 16.778 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα εκ των οποίων το 56% ήταν από Αθήνα, το 11% από το νομό Θεσσαλονίκης και 2% από τον Πειραιά.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούσε το άγχος για την εξέλιξη της κατάστασης, προβλήματα διαχείρισης των παιδιών στο σπίτι, θέματα συνταγογράφησης, ενώ αρκετά περιστατικά αφορούσαν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Επίσης υπήρξαν νέα επεισόδια ψυχικών διαταραχών που απαιτούσαν νοσηλεία, για τα οποία έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και παραπέμφθηκαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Κάποιοι μπήκαν σε τακτική παρακολούθηση είτε στα ιατρεία-γραφεία είτε διαδικτυακά μέσω της Melapus.

«Η κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα και οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό. Ωστόσο οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική μας υγεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο παρακάτω link: https://sessions.melapus.com/en