Άγνοια δηλώνει η Γερμανία για το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Άγνοια δηλώνει η Γερμανία για το τέλος του ελληνικού προγράμματος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξεκάθαρη και απαράλλακτη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις πολεμικές επανορθώσεις».

Άγνοια δηλώνει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα.

«Έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν. Η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕΜΣ πρέπει να λάβει την σχετική εξουσιοδότηση. ‘Άρα πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή», σημείωσε η κα. Φον Τισενχάουζεν.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ερωτηθείς για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων ανέφερε: « Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει».

Και προσέθεσε: «Από την συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική Προεδρία συμμερίζεται απόλυτα την νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα».

«Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θελουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θέλουμε να κοιτάζουμε απο κοινού το μέλλον (…) αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν».
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει το νέο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε πως «η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τα ταξίδια ξένων ηγετών» και προσέθεσε πως «πολλοί ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεταβεί στην Ρωσία, ενώ η ίδια η Καγκελάριος πρόκειται να επισκεφθεί την Μόσχα στις 10 Μαΐου».