Άγνωστος αγοραστής έδωσε 356.000 δολάρια παλιό υπολογιστή Apple!

Άγνωστος αγοραστής έδωσε 356.000 δολάρια παλιό υπολογιστή Apple!
Photo:

O Αpple -1 ήταν η αρχή για την εταιρεία που επρόκειτο να αναδειχθεί στην πιο κερδοφόρα του κόσμου.

του Τζόναθαν Βάνιαν

Κάποιοι άνθρωποι παραπονιούνται ότι οι υπολογιστές της Apple είναι ακριβοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των νεότερων μοντέλων δεν συγκρίνονται με τις τιμές εκείνων που κατασκευάστηκαν πριν από 40 χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, κάποιος (του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη) αγόρασε έναν αυθεντικό και λειτουργικό ηλεκτρονικό υπολογιστή Apple-1 για 355.500 δολάρια σε δημοπρασία στο παράρτημα του Christie’s στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Το Apple-1, ο πρώτος υπολογιστής της Apple που λανσαρίστηκε το 1976, σηματοδοτεί την αφετηρία αυτού που επρόκειτο να αναδειχθεί στην πιο κερδοφόρα εταιρεία του κόσμου.

Αν και υπήρχαν παρεμφερείς υπολογιστές άλλων κατασκευαστών προς πώληση εκείνη την περίοδο, το Apple-1 συνοδευόταν από μια προ-εγκατεστημένη μητρική κάρτα, γεγονός που «έδινε στην Apple μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της», σύμφωνα με την περιγραφή του αντικειμένου από την Christie’s. Η μητρική κάρτα ενός υπολογιστή είναι, ουσιαστικά, ο εγκέφαλός του που περιέχει κρίσιμες τεχνολογίες όπως η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) και τα τσιπ μνήμης που απαιτούνται για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής.

Ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple, έγραψε στην αυτοβιογραφία του που εκδόθηκε το 2006 ότι, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, ο Στιβ Τζομπς, ο άλλος συνιδρυτής της Apple, δεν βοήθησε με την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή της Apple. Αντίθετα, ο Βόζνιακ ισχυρίστηκε ότι έφτιαξε το Apple-1 μόνος του ενώ ο Τζομπς εστίαζε στην πώληση και προώθησή τους.

Όπως επεσήμανε και η συνοδευτική περιγραφή της Christie’s, σήμερα διασώζονται περίπου 50 υπολογιστές Apple-1. Πολλοί απ’ αυτούς εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ. στο Μουσείο Smithsonian.

Στο παρελθόν, ένα Apple-1 έπιασε 905.000 δολάρια κι ένα άλλο άγγιξε τα 671.000 δολάρια σε δημοπρασίες. Ο οίκος δημοπρασιών δεν ανέφερε τον λόγο που ο συγκεκριμένος υπολογιστής πουλήθηκε σε χαμηλότερη τιμή από τα άλλα δύο μοντέλα.