Αγώνας δρόμου για να βρεθεί η κοινή τομή μεταξύ των G20 για το κλίμα

Αγώνας δρόμου για να βρεθεί η κοινή τομή μεταξύ των G20 για το κλίμα
epa09555655 Italian Foreign Minister Luigi Di Maio with Charles, Prince of Wales during the G20 summit of world leaders to discuss climate change, covid-19 and the post-pandemic global recovery, at the Roma Convention Center La Nuvola, in Rome, Italy, 31 October 2021. EPA/ANGELO CARCONI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών της συνόδου κορυφής της G20, οι οποίες επικεντρώθηκαν στο θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, όλοι οι ηγέτες αναφέρθηκαν, στις ομιλίες τους, στην ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας διδάσκει ότι όταν ξεκινά η κατάρρευση όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση προς όλους τους ηγέτες: «Δεν θέλω οι επόμενες γενιές να αναφέρθουν στη σύνοδο αυτή και να σκεφθούν : έτσι αποτύχαμε» και πρόσθεσε: «Οι μελλοντικές γενιές πρέπει να σκεφτούν: γι’ αυτό τον λόγο καταφέραμε να πετύχουμε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πολυμέρεια, ως βασική μέθοδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει γνωστό η ιταλική προεδρία, δήλωσε ότι η G20 πρέπει να είναι θεσμός κύριας σημασίας για τον καθορισμό σαφών, ενιαίων και διαφανών κανόνων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που συναντήθηκαν στη Ρώμη, παρά τις επιμέρους διαφορές, συμφώνησαν στην ανάγκη μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, δέσμευση που θα περιέχεται και στην Τελική Διακήρυξη της G20.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών και στην κατάληξή τους. Αυτή περιλαμβάνει ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικολογικής μετάβασης σε χώρες υπό ανάπτυξη και τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης προς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν άνθρακα.

«Αυτή η σύνοδος της G20 είναι κρίσιμης σημασίας, οργανώνεται την παραμονή της COP26 της Γλασκώβης», υπενθύμισε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι από τη Συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.