Αγώνας δρόμου για το δάνειο-γέφυρα έως τη Δευτέρα

Αγώνας δρόμου για το δάνειο-γέφυρα έως τη Δευτέρα
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ελληνικό κοινοβούλια, τα υπόλοιπα κοινοβούλια έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες έγκρισης του νέου Μνημονίου, ωστόσο, όλα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup, που θα αξιολογήσει στις 11 το πρωί, εάν η Αθήνα έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει ως προαπαιτούμενα για να ξεκλειδώσει τη βοήθεια.

Στο μεταξύ, και επειδή οι διαδικασίες για τη σύναψη του νέου δανείου θα πάρουν αρκετές εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν, με πρόταση της Κομισιόν, το ενδεχόμενο ενός δανείου-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ για τρεις μήνες και στη βάση προαπαιτούμενων, προκειμένου η Ελλάδα να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς το ΔΝΤ, αλλά και τα ομόλογα της ΕΚΤ, που λήγουν στις 20 Ιουλίου.

Η πρόταση της Επιτροπής θα πάρει το δρόμο προς κύρωση από τα 28 κοινοβούλια της ΕΕ, εφόσον αφορά τη χρήση του παλαιότερου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Ευστάθειας (European Financial Stability Mechanism – EFSM) που είχε συσταθεί το 2010 σε επίπεδο ΕΕ και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το δάνειο «εξπρές» θα αποπληρωθεί εντός τριών μηνών μόλις η Ελλάδα λάβει την πρώτη δόση του τρίτου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ για τις χώρες που απαιτούν εγγυήσεις, όπως πχ η Μ. Βρετανία, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα SMPs, δηλαδή τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει την εκταμίεσυη 7 δισ ευρώ μέσα στον Ιούλιο. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου θα είναι οι τρεις μήνες.

Το δάνειο θα συνοδεύεται από «μίνι-μνημόνιο» με προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν από τη Βουλή, ενώ τα χρήματα λεφτά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με το ποσό αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, τις ληξιπρόθεσμες δόσεις προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και διάφορες άλλες υποχρεώσεις, όπως νέες δόσεις προς το ΔΝΤ και τόκους έως τις αρχές Αυγούστου.