Αγωνία για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του πολιτισμού- Πιο αυστηρά φέτος τα μέτρα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ένα πρόβλημα που έχουμε σαν επιχείρηση πολιτισμού, είναι ότι έχουν βγει μέτρα στήριξης που δεν τα έχουμε πάρει, δηλώνει ο πρόεδρος της ένωσης Θεατρικών Παραγωγών.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πολιτισμού, αλλά και πώς αναμένεται να προχωρήσει ο τουρισμός φέτος στη χώρα, μίλησαν στο Mega TV οι κ.κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής ΝΔ, Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και Διονύσης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της ένωσης Θεατρικών Παραγωγών.

«Πιο αυστηρά φέτος τα μέτρα στον πολιτισμό- Καταστρεφόμαστε»

«Έχουμε κλείσει τους τελευταίους μήνες τελείως τις επιχειρήσεις μας, ουσιαστικά από το Μάρτιο του 2020 είμαστε σε διαρκές lockdown. Καλούμαστε να ανοίξουμε μετά τις 28 Μαΐου για να κάνουμε περιοδείες. Πέρυσι χωρίς εμβολιασμό και μάσκες είχαμε ανοίξει με 75%. Φέτος ανοίγουμε με 50%. Έχουμε κάνει προετοιμασία για να βγούμε περιοδείες το καλοκαίρι, και δε φανταστήκαμε ότι τα μέτρα θα είναι χειρότερα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση, μια παραγωγή με το 50% των θεατών δε βγαίνει. Για να βγει το οτιδήποτε στο θέατρο θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες προετοιμασία, υπάρχουν τεχνικοί και ηθοποιοί και όλοι τους νιώθουν ανασφάλεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις παραστάσεις, στην περιοδεία έχουμε μεγαλύτερα έξοδα. Στήνουμε ένα ολόκληρο θέατρο σε άλλους χώρους. Είναι τεράστια τα προβλήματα. Πολλοί συνάδελφοι και εργαζόμενοι ουσιαστικά καταστρέφονται», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

«Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς άνοιγμα του πολιτισμού. Είναι εύλογα τα όσα ειπώθηκαν, ο πολιτισμός σαρώθηκε από την πανδημία. Είδα τον υπουργό Ανάπτυξης να έχει τη διάθεση να δράσει πάνω στο θέμα. Αυτό που λέει ο κ. Παναγιωτάκης το έχω ακούσει και από τους ανθρώπους που οργανώνουν τις συναυλίες. Πρέπει λοιπόν να το επανεξετάσουμε το θέμα γιατί ο πολιτισμός πρέπει να επαναλειτουργήσει», απάντησε η κ. Κεφαλογιάννη.

Πώς αναμένεται να εξελιχθεί η τουριστική περίοδος

«Η Ελλάδα που είναι μια χώρα που μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της βασίζεται στον τουρισμό, έπρεπε να δώσει μήνυμα στη διεθνή αγορά ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες με προδιαγραφές ασφαλείας. Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών μας στο θέμα της ασφάλειας. Θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, κακά τα ψέματα, μη δημιουργούμε προσδοκίες», είπε η κ. Κεφαλογιάννη σχετικά με το πώς αναμένεται να εξελιχθεί φέτος η τουριστική περίοδος.

«Ακούσαμε έναν εφησυχασμό στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη. Φαίνεται ότι τα στελέχη της κυβέρνησης είναι σε μια άλλη χώρα, εφησυχάζουν τον λαό, χωρίς να βλέπουν τα πραγματικά προβλήματα. Ο κ. Παναγιωτάκης έδωσε μια εικόνα για τις επιχειρήσεις του πολιτισμού. Στον τουρισμό έχουμε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες που δε μας έχουν στην πράσινη ζώνη. Αν θες να προσελκύσεις σε αυτές τις συνθήκες τουρίστες, αυτό δε γίνεται με επικοινωνιακά τερτίπια. Γίνεται με συγκεκριμένη στρατηγική και κερδίζεις την εμπιστοσύνη γιατί πραγματικά έχεις κάνει βήματα. Δεν έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο ώστε οι καλλιτέχνες και όσοι πάνε σε περιοδείες να έχουν εμβολιαστεί όλοι; Δεν έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι του τουρισμού; Έχετε δει κάποια άλλη τακτική από αυτή που είδαμε πέρυσι; Δεν έχουμε στόχο την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά υπάρχει μια σειρά ζητήματα που προβληματίζουν καθημερινά τους πολίτες», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης.

«Είμαστε έξι μήνες σε καραντίνα, με ακριβώς τα ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που έπρεπε να υπάρχουν. Ένα μέτρο που δεν απέδιδε, η κυβέρνηση δεν το διόρθωνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ένα πρόβλημα που έχουμε σαν επιχείρηση πολιτισμού, είναι ότι έχουν βγει μέτρα στήριξης που δεν τα έχουμε πάρει. Σαν να έχει βγει ένα φάρμακο, εμείς είμαστε στην εντατική, θα πεθάνουμε, και μετά θα το λάβουμε. Ίσως αν το πάρουμε μετά το καλοκαίρι να μην υπάρχουμε», εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης. «Κανένας δεν ωραιοποιεί την κατάσταση και δεν πουλάμε ελπίδα. Θα συνιστούσα και στην αντιπολίτευση να μην πουλάει τρόμο. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την περιπέτεια. Ήδη υπάρχει δυνατότητα για όλους τους άνω των 30 να εμβολιαστούν. Όσο πιο γρήγορα, και όσο περισσότεροι εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε κλείνοντας η κ. Κεφαλογιάννη.