Αγωνία σε ALPHA και STAR για την επόμενη μέρα

Αγωνία σε ALPHA και STAR για την επόμενη μέρα

Με τη λήξη της δημοπρασίας των τεσσάρων αδειών, δύο ήδη υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται στον αέρα.

Λευτέρης Σαββίδης

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας δημιούργησε ένα εντελώς νέο τοπίο στην ιδιωτική τηλεόραση. Πέραν όμως των τεσσάρων αδειών, διαμορφώνεται και ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που ήδη εκπέμπουν και δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη άδεια.

Σε δηλώσεις του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού STAR Γιώργος Βοτσκάρης εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι νέοι άνεργοι θα έρθουν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών.

Ο κ. Βοτσκάρης μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη ανέφερε πως αυτή τη στιγμή 407 εργαζόμενοι συνολικά, εργάζονται στο κανάλι της Κηφισιάς που από το πρωί μένει εκτός των γενικών τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

“Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μια απορία την οποία έχουμε εκφράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τι θα γίνει με τους υπάρχοντες σταθμούς δεν παίρνουν άδεια; Δεν είναι μόνο το STAR, είναι και το Epsilon, το MEGA, το ΑΡΤ. Αθροιστικά μιλάμε για περίπου 1500 εργαζόμενους” ανέφερε εμφανώς προβληματισμένος ο δημοσιογράφος και τόνισε πως η ανεργία στο χώρο της δημοσιογραφίας αγγίζει ήδη το 45%.

“Όλοι αυτοί που δουλεύουν στα κανάλια, τις 66 ώρες που κράτησε ο διαγωνισμός τι αγωνία ζούσαν; Φανταστείτε ένα συνάδελφο που την ώρα που ανακοινώνονταν οι τέσσερις άδειες, εκείνος αντιλαμβανόταν ότι έμενε εκτός.

Πώς να κρατήσει το μικρόφωνο, όταν πιστεύει ότι πιθανότατα σε 90 μέρες δεν θα έχει δουλειά;” σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου σχολίασε: “Μπράβο, πήραν 246εκατ. ευρώ [εν. από τη δημοπρασία]. Τι θα γίνει όμως με τους εργαζόμενους; Στην ΕΣΗΕΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.500 άνεργοι και θα προστεθούν με βάση τα νέα στοιχεία άλλοι 200-300 άνεργοι”.

“Εγώ ρωτάω ξανά. Να μας απαντήσουν τι θα γίνει με τον κόσμο. Όπως στο παρελθόν μια κυβέρνηση έκλεισε τα δημόσια κανάλια και οδήγησε τόσο κόσμο στην ανεργία, τώρα έχουμε μια άλλη κυβέρνηση που οδηγεί κάποιες άλλες χιλιάδες κόσμο στην ανεργία. Να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, δεν διαφωνεί κανένας. Όμως η αγωνία όλων είναι, τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι” σχολιάζει για το αβέβαιο μέλλον των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε τηλεφωνικά και ο Γιώργος Σκεμπετζάκης, πρόεδρος της ένωσης τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης που έκανε λόγο για δύσκολη μέρα για τους εργαζόμενους σε Alpha και STAR, όπως και σε MEGA, Epsilon και ΑΡΤ. “Η νομιμότητα αποκαταστάθηκε σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ μεγάλο το κόστος για τους εργαζόμενους” σχολίασε.

“Εμείς θα ζητήσουμε με κάποιο τρόπο αυτός ο κόσμος να αποκατασταθεί με τα δύο καινούρια κανάλια, αλλά το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο” συμπλήρωσε. “Σε αυτούς τους σταθμούς εργάζονται ζευγάρια τα οποία βρίσκονται και τα δύο στο δρόμο, όπως ακριβώς και με την ΕΡΤ.

Όπως ο τότε υπουργός βγήκε στον αέρα και ανακοίνωσε το μαύρο στην ΕΡΤ, για μας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα με τις δηλώσεις της κα. Γεροβασίλη που δήλωσε πως σε 90 μέρες θα βγουν εκτός φάσματος συχνοτήτων” ανέφερε ο κ. Σκεμπετζάκης.

Ο εκπρόσωπος των τεχνικών πάντως εξέφρασε την έκπληξή του και για το χαμηλό τίμημα που φαίνεται να κατέβαλε στη δημοπρασία ο εκπρόσωπος του STAR. “Το τίμημα ήταν πολύ χαμηλό και πρόκειται για έναν οικονομικό κολοσσό” είπε και συμπλήρωσε: “Με εντυπωσίασε η προσφορά που έκανε η συγκεκριμένη οικογένεια που ασχολείται με τα media τουλάχιστον μια 20ετία και παραπάνω”. Τέλος, συμπλήρωσε πως “όσον αφορά στο MEGA, επίσης τρεις οικονομικοί κολοσσού στην Ελλάδα, άφησαν τον σταθμό στο έλεος του.

Και μάλιστα ο κ. Ψυχάρης είπε πως το MEGA Θα μείνει ανοιχτό, με τους εργαζόμενους τέσσερις μήνες απλήρωτους” πρόσθεσε.

Πηγή: news247.gr