Αγωνία στο κόκκινο για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το βάθος της ύφεσης

Αγωνία στο κόκκινο για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το βάθος της ύφεσης
A woman with a mask enters the Metropolitan Cathedral of Athens, Greece, on August 2, 2020. (Photo by Maria Chourdari/NurPhoto) Photo: AFP
Σήμερα το ΑΕΠ β΄ τριμήνου-Αποκαλυπτήρια για την ύφεση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το βάθος της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) και συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών η πρόβλεψη είναι 8% ύφεση για το σύνολο του έτους, πρόβλεψη ωστόσο που μπορεί να ανατραπεί, καθώς τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο λόγω της πανδημίας Covid-19.  H μεγάλη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό που θα κρίνει το βάθος της ύφεσης φέτος. Πέρυσι το ίδιο διάστημα η οικονομία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 2,3%.

Στο τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019 ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε στο πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή των ανακοινώσεων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα μέτρα των επόμενων μηνών και του 2021, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού ο οποίος εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις.

Στον νέο προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο θέλει να ενσωματώσει νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας οι οποίες θα συνοδεύονται με προσωρινές, αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών. Μείζον ζήτημα αποτελούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν για το επόμενο έτος καθώς θα καθορίσουν και τα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι και το 2021 θα υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει το λογαριασμό για το δημόσιο καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την νέα έξοδο στις αγορές για να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 34 – 35 δισ. ευρώ.