Αγορά: Επαφές για στήριξη και αγώνας για εκπτωτικό τζίρο 5 δισ. ευρώ

Αγορά: Επαφές για στήριξη και αγώνας για εκπτωτικό τζίρο 5 δισ. ευρώ
Εκπτώσεις διαφημίζονται σε Βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ερμού, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. Ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 31 Αυγούστου οι φετινές τακτικές θερινές εκπτώσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον υπουργό Οικονομικών τα αιτήματα για την εστίαση - Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι απουσίες υπαλλήλων λόγω Όμικρον.

Με φόντο τις εκπτώσεις και τον αγώνα δρόμου πολλών επιχειρήσεων για την κάλυψη των χρεών που δημιούργησε ο δεύτερος χρόνος πανδημίας ανοίγει σήμερα κύκλος επαφών μεταξύ εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων και στελεχών της κυβέρνησης ενόψει της οριστικοποίησης της δέσμης αντισταθμιστικών μέτρων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και ειδικά εκείνες της εστίασης.

Ειδικότερα, με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές, την επάρκεια εμπορευμάτων και το ασφαλές περιβάλλον επιτήρησης των μέτρων προστασίας από την πανδημία οι εμπορικές επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα την αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων.

Μετά από αρκετές εβδομάδες χαμηλών επιδόσεων, τάση που κλιμακώθηκε κατά την εορταστική περίοδο, ελπίζουν σε προσέλκυση καταναλωτών ώστε να προσεγγίσουν τον προ πανδημίας τζίρο των 4,5 – 5,5 δισ. ευρώ της εκπτωτικής περιόδου. Ας σημειωθεί ότι τα μέτρα για την εστίαση και τα ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αποθάρρυναν τους καταναλωτές από επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα, γεγονός που στέρησε ζωτικής σημασίας τζίρο από τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Αν και οι επιχειρήσεις εστίασης δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, παράγοντες από την αγορά ένδυσης μιλούν για “μουδιασμένη καταναλωτική κίνηση” και τονίζουν ότι σημειώνονται παράπλευρες απώλειες και στα εμπορικά καταστήματα.

Ας σημειωθεί ότι από σήμερα αναμένονται επαφές συνδικαλιστικών φορέων με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει των αποφάσεων για τα μέτρα  στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα νέα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι στην εστίαση οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λουκέτου ενώ μία στις τρεις έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 11.00 έχει κλειστεί ραντεβού επιτελείου της ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Οι ενώσεις επιχειρήσεων εστίασης ζητούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας και μεταξύ άλλων διεκδικούν επιδότηση ενοικίων, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στήριξη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους κ.α..

Ειδικά οι εμπορικές επιχειρήσεις προσβλέπουν σε τόνωση της ρευστότητας τους αυτή την περίοδο, όπως διαμηνύουν θεσμικοί φορείς. Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ), προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να επισκεφτεί τα εμπορικά καταστήματα και να πραγματοποιήσει τις αγορές του σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν με προσδοκίες αλλά και με πρώτο μέλημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της Αττικής θα διαθέτουν τα εμπορεύματα τους για πενήντα ημέρες με μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να ρευστοποιήσουν τα εποχικά αποθέματα τους, προσφέροντας παράλληλα πολύ ελκυστικές τιμές στις επιλογές και ανάγκες των καταναλωτών. Τονίζεται δε ο κίνδυνος από τις απουσίες υπαλλήλων λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και των πολλών κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι εταιρίες -μέλη του έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Σημειώνεται ότι η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν προαιρετικά ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00.