Αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές οι Έλληνες;

Αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές οι Έλληνες;

Ανθεκτικότητα της αγοράς στις μεγάλες συσκευές – Μείωση στα ηλεκτρονικά και τις τηλεοράσεις. Δείτε αναλυτικά την έρευνα.


H ευρύτερη αγορά των τεχνολογικών αγαθών το 2015 εμφάνισε μικτή εικόνα, καθώς το πρώτο εξάμηνο η ζήτηση για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων τονώθηκε σύμφωνα με έρευνα της Infobank.

Ωστόσο, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών το δεύτερο εξάμηνο είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία των καταναλωτών, με συνέπεια να επιβραδυνθούν οι ρυθμοί ανόδου στο σύνολο του έτους.

Αναλυτικά, οι μεγάλες οικιακές συσκευές κατέγραψαν άνοδο 8,7%, στο ύψος των €423 εκ., τάση η οποία προέκυψε από το τελευταίο κυρίως τρίμηνο. Η ενίσχυση της αγοράς προήλθε από τις λευκές συσκευές και ιδίως τα ψυγεία μεγάλων διαστάσεων και χωρητικοτήτων. Θετικό πρόσημο εμφάνισαν και οι μικρές συσκευές, με αύξηση 3,7%, στα €149 εκ.

Αντιθέτως, τα ηλεκτρονικά προϊόντα υπέστησαν υποχώρηση 9,9%, στα €333 εκ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης για τηλεοράσεις. Σύμφωνα με την GfK, δυσμενή παράμετρο για την αγορά αποτέλεσε η αλλαγή του αναλογικού σήματος στην επαρχία, η οποία ολοκληρώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Εξάλλου, η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου είχε οδηγήσει τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα έσοδα στις μεγάλες οικιακές συσκευές εξακολούθησαν να αυξάνονται με 6,4% (κυρίως λόγω των προϊόντων ψύξης). Οι μικροσυσκευές εμφάνισαν τάσεις σταθεροποίησης, με τον κύκλο εργασιών να παραμένει τα €69 εκ.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές υπέστησαν νέα μείωση 5,2% στα €149 εκ. Πάντως, οι τηλεοράσεις το δεύτερο τρίμηνο ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους κατά 8,4% λόγω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τον κο Πέτρο Μπουρούτη, Marketing & Business Affairs Manager της Infobank Hellastat, «Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται στροφή των καταναλωτικών προτιμήσεων σε προϊόντα ανώτερων τεχνολογικών χαρακτηριστικών και λιγότερης κατανάλωσης ενέργειας και τάση αντικατάστασης των παλαιότερων συσκευών, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 76  επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε κατά 5,4%, στα €763,46 εκ.
  • Οι λειτουργικές ζημιές διαμορφώθηκαν στα €1,54 εκ., από €1 εκ. το 2013. Παράλληλα, οι προ φόρων ζημιές βελτιώθηκαν στα €26,42 εκ., έναντι €70 εκ. την προηγούμενη χρήση.
  • Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε οριακά σε 3,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ σημείωσε μικρή άνοδο στο 0,6%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε υψηλή, έχοντας πάντως βελτιωθεί στο 1,6 προς 1.
Για περισσότερες πληροφορίεςΓραφείο τύπου Infobank Hellastat Α.Ε.

Μπουρούτης Πέτρος e: pbouroutis@ibhs.gr, t: 210 8939017

 

  • Τα αποθέματα παρέμειναν στις αποθήκες των εταιρειών για μέσο διάστημα 3 μηνών.