Αγορές: Ο φόβος του κορωνοϊού κοκκινίζει τα ταμπλό- Νέα βουτιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν τα futures

Αγορές: Ο φόβος του κορωνοϊού κοκκινίζει τα ταμπλό- Νέα βουτιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν τα futures
epa08245854 A Thai investor reacts as he monitors an indicator board showing mainly red signs of falling share prices data at a stock brokerage in Bangkok, Thailand, 25 February 2020. The Stock Exchange of Thailand (SET) main index fell 9.9 points or -0.69 percent at the morning trading session following Asian bourses as investors took fright on the rising cases of Covid-19. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγάλη πτώση και για το πετρέλαιο.

Με την μετάδοση του Covid-19 να είναι πλέον ταχύτερη εκτός Κίνας και τον ΠΟΥ να προειδοποιεί συνεχώς την παγκόσμια κοινότητα να είναι προετοιμασμένη για μία πανδημία, η αιμορραγία στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων συνεχίζεται.

Σήμερα το Χρηματιστήριο της Σανγκάης αντιστέκεται, αφού στην Κίνα διαφαίνονται ελπίδες ότι η κατάσταση θα τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και στο Σίντνεϊ, που ακολουθεί κατά πόδας τις ασιατικές αγορές. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 καταγράφει πτώση 2,13% και ο ινδικός BSE Sensex υποχωρεί 1,1%. Πτώση 0,75% παρουσιάζουν τόσο ο Hang Seng όσο και ο αυστραλιανός S&P/ASX 200.

Στην αγορά εμπορευμάτων ο νέος κορωνοϊός κρατάει σε τροχιά πτώσης το πετρέλαιο επί πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις και παρά τις διαβεβαιώσεις του Ριάντ και των συμμάχων του ότι θα αποτρέψουν την εμφάνιση μεγάλου πλεονάσματος προσφοράς. Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 1,61% στα 51,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού με ανάλογη πτώση διαμορφώνεται στα 47,91 δολάρια το βαρέλι.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έχουμε ακόμη ανοίξει. Ωστόσο τα futures των μετοχικών δεικτών αποκαλύπτουν ότι ο φόβος για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού θα οδηγήσει για ακόμη μία συνεδρίαση- την έκτη κατά σειρά- σε ρευστοποιήσεις. Ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19έχει πια υπερβεί τους 2.800. Αυτό που κυρίως ανησυχεί είναι η ταχεία μετάδοσή του εκτός Κίνας, αφού μεταδίδεται ακόμη και από ασθενείς χωρίς ορατά συμπτώματα.

Τα futures για τον EuroStoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης δείχνουν πτώση 2,1% όσο και εκείνα για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Απώλειες 2,2% για τα futures του γερμανικού DAX και 2,13% για του γαλλικού CAC 400. Στο -2,06% τα futures του ιταλικού FTSE MIB. Με πτώση 1,66% αναμένεται να ανοίξει η συνεδρίαση για τον ισπανικό IBEX 35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες νωρίς το πρωί τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών έδειχναν ανάκαμψη των δεικτών μετά την αιμορραγία της Δευτέρας. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ωστόσο οι δείκτες έμεναν σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσουν τελικά με οριακή άνοδο στην πλειονότητά τους. Την έκπληξη έκαναν οι ιταλικές μετοχές με ένα άλμα 1,44%.

Αντιθέτως το ΧΑ υπέκυψε στο φόβο μετά και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και σημείωσε πτώση 2,69%. Κρατήθηκε πάντως πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.