Αγροτική καινοτομία στην 25η Agroctica

Αγροτική καινοτομία στην 25η Agroctica

Η επόμενη μέρα της πρωτογενούς παραγωγής παρουσιάστηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη.

Με την παρουσίαση σημαντικών βραβεύσεων σε ανθρώπους που δρουν στον πρωτογενή τομέα, ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Νεανική Επιχειρηματικότητα-Ευκαιρίες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργανώνεται μέσω της 25ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης ανακυρήχθηκε ως ο καλύτερος νέος αγρότης για το 2013. Διαθέτει φάρμα στην Απολλωνία, έξω από τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνει εξαιρετικά χαρακτηριστικά πολυλειτουργικότητας, βιωσιμότητας, «πράσινων» πρακτικών και κοινωνικής προσφοράς. Πρόκειται για καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία), ενώ τα ζώα του αγροκτήματος Παναγιωτίδη προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.α.).

Σήμερα ο κ. Παναγιωτίδης έχει καταφέρει να αναπτύξει την επιχείρησή του και να παράγει άριστης ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα βασιζόμενες στις δυνάμεις του και μόνο και παρά το άγονο αγροτικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Στις 29 Ιανουαρίου 2014 πρόκειται να διεκδικήσει στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Βραβείο για τον «Καλύτερο Νέο Αγρότη».

Διαβάστε ακόμη: Xorafaki.gr: Επιστροφή στις ρίζες

Βραβείο απέσπασε και η διαδικτυακή υπηρεσία www.xorafaki.gr, που αποτελεί έμπνευση της Γιούλης Δοναξάκη. Σκοπός της ιστοσελίδας είναι να καθοδηγήσει και να δώσει συμφέρουσες και πρακτικές λύσεις σε αυτούς που εξετάζουν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή. Το xorafaki.gr είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθάει τους δυνάμει αγρότες στα πρώτα και τα επόμενα βήματά τους, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση των προϊόντων τους. Ο χρήστης των υπηρεσιών του xorafaki.gr παίρνει μέσω μιας online διαδικασίας μια ολοκληρωμένη μελέτη γεωπονικού και τεχνικοοικονομικού χαρακτήρα, η οποία είναι απαραίτητη για να πετύχει τους στόχους του.

Σημειώνεται ότι το xorafaki.gr είναι το «παιδί» της Lotus Business Consulting, η οποία αναπτύσσεται μέσα από ένα δίκτυο μόνιμου επιστημονικού προσωπικού και εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών, με γεωτεχνικούς, έμπειρους οικονομολόγους, ειδικούς συμβούλους εκπαίδευσης και marketing.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ