AI υπό κηδεμονία: Πώς το σχέδιο Τραμπ για την τεχνητή νοημοσύνη φέρνει τη Silicon Valley στον Λευκό Οίκο
- 23/07/2025, 13:17
- SHARE

Μια ατζέντα που διαμορφώθηκε από επιχειρηματίες και επενδυτές της Silicon Valley στους διαύλους του All-In Podcast και του Hill and Valley Forum γίνεται επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το “AI Action Plan”. Το σχέδιο φέρει την υπογραφή του τεχνολογικού του επιτελείου, με πρωταγωνιστή τον David Sacks, νέο «τσάρο AI» και έναν από τους οικοδεσπότες του δημοφιλούς podcast.
Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η επιτάχυνση των εξαγωγών τεχνολογιών AI, η διευκόλυνση για την κατασκευή ενεργοβόρων data centers και η κατάργηση κανονισμών της προηγούμενης κυβέρνησης Μπάιντεν, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την «πολιτική ορθότητα» της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Sacks έκανε χαρακτηριστική αναφορά σε παραδείγματα «παραμορφωμένης ακρίβειας» από συστήματα εικόνας, υποστηρίζοντας ότι «η AI έχει προγραμματιστεί υπερβολικά με στόχους ποικιλομορφίας και ένταξης».
Το ενεργειακό σκέλος είναι επίσης κεντρικό. Μεγάλες εταιρείες όπως η OpenAI, η Microsoft, η Meta και η xAI του Έλον Μασκ χτίζουν ήδη γιγαντιαία data centers, όπως το έργο “Stargate” στο Τέξας, με την υποστήριξη της Oracle. Ο Michael Kratsios, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, ήταν σαφής: «Η τεχνολογική υπεροχή απαιτεί περισσότερη ενέργεια – και μάλιστα πυρηνική και ορυκτή».
Ωστόσο, η προσπάθεια να παρουσιαστεί η AI ως μοχλός γεωπολιτικής υπεροχής — με κινήσεις όπως η έγκριση εξαγωγών chips προηγμένης τεχνολογίας της Nvidia και της AMD προς την Κίνα — έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η συμμετοχή της CEO της AMD, Lisa Su, στην παρουσίαση του σχεδίου υπογραμμίζει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ εθνικής ασφάλειας και επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας.
Στον αντίποδα, 95 κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί οργανισμοί ζητούν ένα εναλλακτικό “People’s AI Action Plan”, θέτοντας ερωτήματα για την εργασία, το περιβάλλον και την ιδιωτικότητα. «Κάθε φορά που ρωτάμε για τα παιδιά μας, τον αέρα και το νερό, θα μας απαντούν ‘και τι γίνεται με την Κίνα;’», σημειώνει η Amba Kak του AI Now Institute.
Η διαμόρφωση πολιτικής από στελέχη όπως οι Έλον Μασκ, Marc Andreessen και ο Αντιπρόεδρος JD Vance γεννά ανησυχίες για κυριαρχία των εταιρικών συμφερόντων έναντι των θεσμικών εγγυήσεων. Οι κοινωνικοί φορείς προειδοποιούν ότι, χωρίς δημοκρατική λογοδοσία, η τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να υπηρετήσει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι το δημόσιο συμφέρον.