AI στη διπλωματία: Η ΕΕ χρησιμοποίησε chatbot στον… ρόλο του Στάρμερ για το deal με τη Βρετανία

starmer-eu
European Council President Antonio Costa, Britain's Prime Minister Keir Starmer and European Commission President Ursula von der Leyen host a joint press conference during the UK-EU Summit at Lancaster House in London on May 19, 2025. British Prime Minister Keir Starmer described a landmark deal setting out closer ties on defence and trade with the European Union as a "win-win" on Monday. "This deal is good for both sides," Starmer told reporters at a joint press conference with EU chiefs Ursula von der Leyen and Antonio Costa following their summit in central London. (Photo by Carl Court / POOL / AFP) Photo: AFP
Σε πρωτοφανή επίπεδα φαίνεται πως έχει φτάσει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις πολιτικές διαπραγματεύσεις

Σε πρωτοφανή επίπεδα φαίνεται πως έχει φτάσει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις πολιτικές διαπραγματεύσεις και μάλιστα στο υψηλότερο level, καθώς σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησαν ένα AI chatbot στον… ρόλο του Κιρ Στάρμερ.

Η προσομοίωση έγινε ώστε η ΕΕ να ετοιμαστεί για μια διαπραγμάτευση 11 ωρών σχετικά με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο προ ημερών, ανέφερε το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι που συνδέονται τόσο με την ισπανική όσο και με τη σλοβενική κυβέρνηση ήταν μεταξύ εκείνων που αλληλεπιδρούσαν με έναν «ψηφιακό κλώνο» του Βρετανού πρωθυπουργού.

Εκατοντάδες ερωτήσεις υποβλήθηκαν σε ένα εικονικό μοντέλο του Στάρμερ που σχεδίασε και διαχειρίζεται η Nostrada.ai, μια εταιρεία τεχνολογίας που διαθέτει επίσης ψηφιακές εκδοχές των άλλων 649 βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύστημά του δίνει απαντήσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονται από προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται γρήγορα ένα ζωτικό εργαλείο στη διπλωματία. Η ικανότητα να προβλέπουμε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο μια κυβέρνηση μπορεί να ενεργήσει ή να απαντήσει είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», δήλωσε ο Λεόν Εμιράλι, ιδρυτής της εταιρείας.

Οι διπλωμάτες, από το υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Σλοβενίας, χρησιμοποίησαν μια «λειτουργία πρόβλεψης», η οποία θα έδειχνε ότι δοκίμαζαν τις πιθανές απαντήσεις του Στάρμερ καθώς οι διαπραγματεύσεις έφταναν στο αποκορύφωμα.

Υπήρχαν εκατοντάδες μηνύματα που μοιράζονταν μπρος-πίσω μεταξύ του bot και των διπλωματών, σαν να έπαιζαν ρόλους μιας διμερούς συνάντησης με τον Στάρμερ ή να ρωτούσαν τη θέση του.

Το μοντέλο σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει διπλωμάτες και αξιωματούχους να προετοιμαστούν για πολιτικές αναμετρήσεις, ανέφερε η Telegraph.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: