AI στις ΗΠΑ: Μια έρευνα που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κλάδο της τεχνολογίας

AI στις ΗΠΑ: Μια έρευνα που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κλάδο της τεχνολογίας
Photo: pixabay.com
Η έρευνα της FTC για τις συμμαχίες της Microsoft, της Amazon και της Alphabet στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Της Jessica Mathews

Οι ρυθμιστικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν καθυστερήσει στο παιχνίδι εποπτείας των κολοσσών των social media. Αλλά την περασμένη Πέμπτη κατέστησαν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) ότι εξετάζει τις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συνεργασίες μεταξύ της Microsoft, της Amazon και της Alphabet και των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης OpenAI και Anthropic, έβαλε στο στόχαστρο αυτό που πολλοί θεωρούν το μέλλον των επιχειρήσεων των τεχνολογικών κολοσσών. Και όμως, οι μετοχές της Microsoft, της Amazon και της Alphabet ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης κινούμενες σε θετικό έδαφος.

Η σιωπηλή αντίδραση της Wall Street σηματοδότησε μια περίεργη αρχή σε αυτό που θα μπορούσε να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αναμέτρηση μεταξύ της Silicon Valley και της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την προσπάθεια διάλυσης της Microsoft του Bill Gates πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Όμως, καθώς η κοινωνία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με τη δύναμη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και τη γρήγορη υιοθέτησή της, το συνηθισμένο σενάριο ενδέχεται να μην ισχύει. Καθώς η FTC προχωρά με την έρευνά της, η εξουσία της κυβέρνησης να ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις απαιτήσεις της αγοράς, θα τεθεί σε δοκιμασία.

«Η συγκεντροποιημένη οικονομική δύναμη έχει γίνει μια τεράστια απειλή για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αυτονομία», έγραψε στο Twitter ο μακροχρόνιος επενδυτής της Silicon Valley, Roger McNamee, την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της FTC. «Οι εταιρείες του Big Tech χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνουν την ισχύ τους, παρά την τρελή κατάχρηση νερού και ενέργειας, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, και περιπτώσεις χαμηλής απόδοσης επένδυσης».

Η έρευνα που ανακοίνωσε η FTC είναι μια κάπως ασυνήθιστη προσέγγιση για την υπηρεσία, η οποία τείνει να καταπολεμά τη μονοπωλιακή συμπεριφορά μέσω ερευνών και αγωγών κατά συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Στην περίπτωση της Anthropic και της OpenAI, αυτές οι εταιρείες είναι ανεξάρτητες – ακόμα κι αν έχουν προσελκύσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από γίγαντες του cloud. Η Microsoft έχει επενδύσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και κατέχει το 49% της εταιρείας. Τον Οκτώβριο, η Google συμφώνησε να επενδύσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic και η Amazon συμφώνησε να επενδύσει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τον προηγούμενο μήνα.

Αλλά πιθανότατα δεν είναι μόνο το μέγεθος αυτών των επενδύσεων που κάνει την FTC να εξετάζει αυτές τις εταιρείες, αλλά και η συγκέντροποίηση. Παρόλο που οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε όλο το οικοσύστημα των startup, σχεδόν το ήμισυ του κεφαλαίου που διοχετεύεται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη -περίπου το 44%- προέρχεται μόνο από έξι εταιρείες, σύμφωνα με το PitchBook. Η FTC εξετάζει πέντε από αυτές και η έκτη είναι η GitHub, η οποία ανήκει στη Microsoft. Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το είδος του κεφαλαίου που απαιτείται για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτών των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. (Το κόστος για την εκπαίδευση μόνο του GPT-4, για παράδειγμα, ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.)

«Είναι φυσικό ότι η FTC αρχίζει να εμπλέκεται», λέει ο Pete Flint, γενικός εταίρος στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων NFX, στο Fortune, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις μπορεί να περιλαμβάνουν πιθανές ευκαιρίες bundling γύρω από εμπορικές συμβάσεις που θα έδιναν στους επενδυτές εταιρειών τεχνολογίας ένα πλεονέκτημα.

Όπως έχει αναφέρει το Fortune, αυτού του είδους οι συμφωνίες συνοδεύονται όχι μόνο από equity αλλά από πολλά περισσότερα. Στην περίπτωση της Microsoft, η OpenAI εξαρτάται από τη Microsoft για τα κέντρα δεδομένων υπολογιστικού νέφους. Η OpenAI τα χρησιμοποιεί για να εκπαιδεύει και να «τρέχει» τα μοντέλα της.

Αν και μπορεί να είναι λογικό για την FTC να εστιάζει σε τέτοιου είδους συνεργασίες, δεν είναι σαφές κατά πόσο η υπηρεσία θα έχει επιτυχία σε κάτι τέτοιο, καθώς η Microsoft, η Amazon και η Google δεν ελέγχουν καμία από αυτές τις εταιρείες οι ίδιες— και θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους κόλπους τους όλες τις προσπάθειές τους πάνω στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Η Alphabet έχει ήδη μια μακρά ιστορία στο να κάνει ακριβώς αυτό, δημιουργώντας τη Google Brain το 2011 και στη συνέχεια αγοράζοντας τη DeepMind λίγα χρόνια αργότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ασχολήθηκε με το θέμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός φέτος, λέγοντας ότι η προσέγγιση της Microsoft είναι λιγότερο μονοπωλιακή σε σχέση με το να ανέπτυσσε τις δυνατότητες γενετικής τεχνικής νοημοσύνης αποκλειστικά μόνη της. «Αν θέλουμε ανταγωνισμό στην τεχνητή νοημοσύνη έναντι παικτών που είναι καθετοποιημένοι, νομίζω ότι οι συνεργασίες είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος να έχουμε ανταγωνισμό», είπε. Σε δήλωσή της στο Fortune, η εταιρική αντιπρόεδρος της Microsoft, Rima Alaily, είπε ότι «οι ΗΠΑ κατέχουν μια παγκόσμια ηγετική θέση στην τεχνητή νοημοσύνη επειδή σημαντικές αμερικανικές εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων εταιρειών όπως η Microsoft και η OpenAI, καθώς και μεταξύ πολλών άλλων, προάγουν τον ανταγωνισμό και επιταχύνουν την καινοτομία».

Αλλά το ρυθμιστικό ενδιαφέρον για την OpenAI, συγκεκριμένα, φαίνεται να ενισχύεται μετά την προσωρινή απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της, Sam Altman, από το διοικητικό συμβούλιο το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Microsoft έκανε αμέσως μια προσφορά να εντάξει την ομάδα της OpenAI ως θυγατρική της Microsoft. Αφού αποφεύχθηκε η καταστροφή και ο Altman επέστρεψε στην OpenAI ως CEO, η Microsoft πήρε θέση παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, κάτι που επισημάνθηκε στην ανακοίνωση έναρξης της προκαταρκτικής έρευνας της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβε χώρα λίγο αργότερα. Δεν είναι σαφές κατά πόσο η απομάκρυνση του Altman από την εταιρεία είχε κάποια σχέση με την έρευνα της FTC. Μια εκπρόσωπος της FTC αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Επίσης, και οι OpenAI, Anthropic και Amazon δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Fortune για σχολιασμό των εξελίξεων. Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι η εταιρεία ελπίζει πως «η έρευνα της FTC θα ρίξει φως σε εταιρείες που δεν προσφέρουν τον ανοιχτό χαρακτήρα του Google Cloud ή έχουν μακρά ιστορία «κλειδώματος» πελατών – και που προσπαθούν να φέρουν την ίδια προσέγγιση στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com