Airbnb: Ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους οικοδεσπότες, εκτιμά ο επικεφαλής

Airbnb: Ο πληθωρισμός μπορεί να δημιουργήσει περισσότερους οικοδεσπότες, εκτιμά ο επικεφαλής
The housing manager Airbnb is planning to go public | usage worldwide in the near future Photo: AFP

Αύξηση εσόδων 78% για την Airbnb το το δ' τρίμηνο. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν άλμα 4,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Άλμα σημείωσαν τα έσοδα της Airbnb Inc. το δ΄ τρίμηνο, με την εταιρεία ταξιδιωτικών κρατήσεων να ανακοινώνει ταυτόχρονα κέρδη έναντι ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Πιο αναλυτικά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 78% στα 1,53 δισ. δολ. το δ’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Airbnb. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατ. δολ., από ζημιές 3,9 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 8 cents έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 3 cents, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η Airbnb ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει για το τρέχον τρίμηνο τα έσοδα να διαμορφωθούν μεταξύ 1,41 δισ. δολ. και 1,48 δισ. δολ. έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 1,24 δισ. δολ. Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν άλμα 4,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει περισσότερες οικογένειες να γίνουν οικοδεσπότες της Airbnb, δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Brian Chesky, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για την περιορισμένη προσφορά στην πλατφόρμα διαμονής καθώς η ζήτηση επιστρέφει.

Η Airbnb ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει ότι οι κρατήσεις θα επανέλθουν στα επίπεδα προ πανδημίας για πρώτη φορά το τρέχον τρίμηνο, αφού οι ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον «εξαλείφθηκαν γρήγορα» και οι άνθρωποι θα αισθάνονται πιο άνετα να ταξιδεύουν.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την προσέλκυση περισσότερων οικοδεσποτών για να ενταχθούν ή να επανέλθουν στην πλατφόρμα. Η Airbnb είπε ότι είχε 6 εκατομμύρια ενεργές καταχωρίσεις, σε σύγκριση με 5,6 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν.

Η σχετικά μικρή αύξηση ήρθε ακόμη και όταν οι περιορισμοί για την πανδημία μειώθηκαν, μαζί με στις ημαντικές προσπάθειες της Airbnb να προωθήσει την πλατφόρμα και να βελτιώσει τα εργαλεία φιλοξενίας.

«Πιστεύουμε ότι πιθανώς ο μεγαλύτερος τομέας ανάπτυξης θα είναι οι ιδιώτες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, για το επόμενο έτος. «Και ο λόγος είναι επειδή πράγματα όπως ο πληθωρισμός ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις οικογένειες σε όλο τον κόσμο και θα χρειαστούν οικονομικές ευκαιρίες για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η αισιοδοξία της Airbnb για την ανάκαμψη στα ταξίδια ακολούθησε παρόμοια συναισθήματα από την American Express, η οποία τον περασμένο μήνα είπε ότι οι ταξιδιωτικές κρατήσεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 44% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Η εταιρεία πιστωτικών καρτών προέβλεψε ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του Covid-19 θα είχαν «πολύ μικρό αντίκτυπο σχετικά με τις δαπάνες αγαθών και υπηρεσιών.