Aύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ετοιμάζει η Fed

Aύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ετοιμάζει η Fed
(FILES) In this file photo taken on July 27, 2022 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC. - With US inflation at a 40-year high, economists say there is no doubt about the Federal Reserve's policy course: Interest rates will continue to rise. Against the backdrop of the majestic Grand Teton mountains, Fed Chair Jerome Powell is expected to once again send a clear message at the annual gathering of central bankers in Jackson Hole, Wyoming on August 26, 2022 that the fight against inflation is not over. (Photo by MANDEL NGAN / AFP) Photo: AFP
Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων τον Ιούλιο, το «σύνολο» των δεδομένων δείχνει ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και πως ο πληθωρισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και επίμονα υψηλός.

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχή συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σηματοδοτώντας την πορεία σε επιτόκιο άνω από το 4%, ενώ θα ακολουθήσει μια περίοδος στάσης αναμονής, σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, μπορεί να γίνει και μια υπόθεση για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, αλλά υπάρχουν πειστικά επιχειρήματα για τη μη πραγματοποίηση μιας σοκαριστικής αύξησης κατά 100 μονάδες βάσης, τα οποία πιθανότατα θα επικρατήσουν.

Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων τον Ιούλιο, το «σύνολο» των δεδομένων δείχνει ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και πως ο πληθωρισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και επίμονα υψηλός. Αυτό έχει αυξήσει τα στοιχήματα για άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, αντί για τη μικρότερη κίνηση μισής μονάδας που ήταν επίσης στο τραπέζι. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να θέλουν να αποφύγουν την αύξηση κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσό λόγω του κινδύνου οι επενδυτές να το εκλάβουν ως σημάδι ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα ανακοινώσεουν τις αποφάσεις τους την Τετάρτη και αμέσως μετά ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Επίσης, αναμένεται επικαιροποίηση των προβλέψεων που θα δείχνουν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν στο 4% τους επόμενους μήνες -από το σημερινό εύρος-στόχο του 2,25% έως 2,5%- και θα διατηρηθούν λίγο υψηλότερα από αυτό μέχρι το 2023.

Η στρατηγική αυτή έχει τις ρίζες της στην ιδέα ότι η FED πρέπει να αποφύγει την καταστροφική πολιτική της δεκαετίας του 1970 που επέτρεψε στον πληθωρισμό να βγει εκτός ελέγχου. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει ότι δεν βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα χαλαρώσουν κάπως.

Εκείνοι που υποστηρίζουν μια κίνηση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα αυτή την εβδομάδα λένε ότι η Fed πρέπει να προλάβει τον πληθωρισμό, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές εν μέσω μιας ισχυρής αγοράς εργασίας.

Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση από την εποχή του πρώην προέδρου της Fed Πολ Βόλκερ, ο οποίος σφυροκόπησε τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με κινήσεις μεγατόνων έως και 400 μονάδων βάσης που έσπρωξαν τα επιτόκια σε μια κορυφή πάνω από το 20%.

Οι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν και δίνουν μόνο μια μικρή πιθανότητα για μια μεγαλύτερη κίνηση, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν επίσης να πάνε και πάλι στις 75 μονάδες βάσης. Μια ακόμη παρατήρηση είναι το διεθνές πλαίσιο. Η Fed στοχεύει σε βραδύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε μια σύγχρονη παγκόσμια ύφεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικές πιέσεις που θα αντηχήσουν και σε άλλες οικονομίες.