Ακάρ: «Προβληματική» για την Άγκυρα μια στροφή στο θέμα των S-400

Ακάρ: «Προβληματική» για την Άγκυρα μια στροφή στο θέμα των S-400
epa08608995 A handout picture made available by the Turkish Defence Ministry shows Turkish Defence Minister Hulusi Akar speaks as he visits the Defense Security Cooperation and Training Assistance Advisory Command, which was created under the military cooperation memorandum of understanding (MoU) with Libya, in Tripoli, Libya, 17 August 2020. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όχι μόνον δεν κάνει στροφή στο θέμα των ρωσικών συστημάτων η Τουρκία, αλλά συζητά την απόκτηση και δεύτερης παρτίδας, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ να «αποστασιοποιηθούν από την απειλητική γλώσσα» και να λύσουν το θέμα μέσω διαλόγου.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του πως η διαμάχη με τις ΗΠΑ για το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Ακάρ επανέλαβε επίσης πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απόκτηση δεύτερης παρτίδας S-400.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον επέβαλλε κυρώσεις κατά της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, του επικεφαλής της Ismail Demir και άλλων τριών υπαλλήλων, για την απόκτηση των S-400.

«Είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση να κάνουμε στροφή από το σημείο που έχουμε φτάσει. Καλούμε (τις ΗΠΑ) να αποστασιοποιηθούν από την απειλητική γλώσσα όπως οι κυρώσεις», είπε ο κ. Ακάρ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Θέλουμε τη λύση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει λύση, τότε μια λύση μπορεί να βρεθεί με εργασία σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.