Ακάρ: «Προβληματική» για την Άγκυρα μια στροφή στο θέμα των S-400

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όχι μόνον δεν κάνει στροφή στο θέμα των ρωσικών συστημάτων η Τουρκία, αλλά συζητά την απόκτηση και δεύτερης παρτίδας, ενώ ζητά από τις ΗΠΑ να «αποστασιοποιηθούν από την απειλητική γλώσσα» και να λύσουν το θέμα μέσω διαλόγου.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα του πως η διαμάχη με τις ΗΠΑ για το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Ακάρ επανέλαβε επίσης πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απόκτηση δεύτερης παρτίδας S-400.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον επέβαλλε κυρώσεις κατά της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, του επικεφαλής της Ismail Demir και άλλων τριών υπαλλήλων, για την απόκτηση των S-400.

«Είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση να κάνουμε στροφή από το σημείο που έχουμε φτάσει. Καλούμε (τις ΗΠΑ) να αποστασιοποιηθούν από την απειλητική γλώσσα όπως οι κυρώσεις», είπε ο κ. Ακάρ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Θέλουμε τη λύση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Αν η πλευρά των ΗΠΑ θέλει λύση, τότε μια λύση μπορεί να βρεθεί με εργασία σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε.