Ακίνητα: Γιατί οι ξένοι αγοραστές «γυρίζουν την πλάτη» στη Βρετανία;
- 18/04/2025, 15:40
- SHARE

Σημαντική επιβράδυνση παρουσιάζει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία, με τα ποσοστά να καταγράφουν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, σύμφωνα με νέα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Hamptons.
Η πτώση αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά απόρροια ενός συνδυασμού παραγόντων: των αλλεπάλληλων αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για μη-μόνιμους κατοίκους (non-doms), των υψηλών επιτοκίων και της μετεκλογικής αβεβαιότητας που κληροδότησε το Brexit.
Το ποσοστό των ξένων αγοραστών που εγγράφηκαν σε μεσιτικά γραφεία το α’ τρίμηνο του 2025 περιορίστηκε στο 1%, ενώ στο κεντρικό Λονδίνο – στις κατά παράδοση δημοφιλείς και εύπορες περιοχές – η συμμετοχή τους διαμορφώθηκε στο 2,9%, από 4% το 2024 και 7,9% στο απόγειο του 2009.
«Οι αλλαγές στον φόρο μεταβίβασης και η κατάργηση φορολογικών κινήτρων για τους non-doms έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους ξένους αγοραστές», εξηγεί η Ανείσα Μπέβεριτζ, επικεφαλής ερευνών της Hamptons. «Η βρετανική αγορά χάνει πλέον τη δυναμική της ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».
Η κυβέρνηση των Εργατικών αύξησε τον φόρο μεταβίβασης κατά δύο μονάδες για τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας και προανήγγειλε την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος των non-domiciled κατοίκων. Έτσι, η αγορά ενός ακινήτου αξίας 1 εκατ. λιρών μπορεί πλέον να επιβαρυνθεί με φόρους που ξεπερνούν τις 113.000 λίρες – ή ποσοστό άνω του 11%.
Η ζήτηση από Γάλλους και Ιταλούς αγοραστές υποχωρεί θεαματικά, με τις μετεγκαταστάσεις στο Λονδίνο να περιορίζονται, ενώ αντιθέτως οι αγοραστές από τις ΗΠΑ αυξάνονται και αντιπροσωπεύουν πλέον 16% όλων των ξένων ενδιαφερόμενων.
Παρά την κάμψη, το Λονδίνο εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη του για το υψηλό βιοτικό επίπεδο και την πολιτισμική του βαρύτητα. Ωστόσο, αλλάζει το προφίλ των αγοραστών. Όπως αναφέρει η Hamptons, ολοένα και περισσότεροι ξένοι επιλέγουν τη μακροχρόνια ενοικίαση αντί της αγοράς, ειδικά όταν δεν έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα παραμονής.
«Το υψηλό αρχικό κόστος, οι χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίου και η αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις καθιστούν την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο λιγότερο ελκυστική», σχολιάζει η Μπέβεριτζ.