Ακίνητα: Παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα για προσιτή στέγη
- 27/05/2025, 09:49
- SHARE

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ενόψει του σχεδιασμού των εξαγγελιών της ΔΕΘ βρίσκεται το στεγαστικό πρόβλημα, με μια σειρά από νέα μέτρα να μελετώνται ώστε σε συνδυασμό να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, πρωτοβουλίες όπως η επιστροφή ενός ενοικίου, η ενεργοποίηση του Προγράμματος “Σπίτι μου ΙΙ” που εξασφαλίζει πρόσβαση σε κατοικία σε ευάλωτα νοικοκυριά ή ακόμη και το αυστηρότερο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση και την Golden Visa δεν έχουν συνεισφέρει στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος “Σπίτι μου”, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς τα ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές της δράσης είναι περιορισμένα.
Επομένως, το πρόβλημα απαιτεί περαιτέρω παρεμβάσεις ειδικά στο πεδίο της προσφοράς ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσής της, το 2024 στην αγορά κατοικιών σε επίπεδο χώρας σημειώθηκε αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 8,7%, σε συνέχεια αύξησης κατά 13,9% το 2023 και 11,9% το 2022, δηλαδή πάνω από 30% σε μια τριετία. Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,1%, πιο ενισχυμένο σε σχέση με αυτόν των παλαιών διαμερισμάτων (7,8%).
Υπολογίζεται πως περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά, εκ των οποίων 120.000 βρίσκονται στο νομό Αττικής. Οπότε το κυβερνητικό επιτελείο διερευνά αφενός δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις σε συνδυασμό με δυνατότητες εξοικονόμησης ευρωπαϊκών πόρων και αφετέρου μέτρα για περιπτώσεις αθέμιτων πρακτικών που συντηρούν το πρόβλημα όπως π.χ. σπίτια που δηλώνονται κλειστά αλλά δεν είναι, σπίτια με εικονικά μισθώματα κ.ο.κ..
Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που είναι στον έλεγχο τραπεζών και servicers, μέτρο που μελετάται να επεκταθεί και σε άλλη κατηγορία ιδιοκτητών.
Στο τραπέζι είναι επίσης φοροελαφρύνσεις για έσοδα από ενοίκια, με επίκεντρο πιθανή μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από 15% σε 5% ή θέσπιση ενδιάμεσου συντελεστή. Σήμερα ισχύει φόρος 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, 30% για εισόδημα έως 60.000 ευρώ και 45% για το εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.
Περαιτέρω, εξετάζονται βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που δίνει κίνητρα όπως απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για διάθεση προς ενοικίαση κλειστών ακινήτων ή ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Επιπλέον, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) φέρεται να αναλαμβάνει το έργο της εξακρίβωσης ακινήτων που δηλώνονται ως “κλειστά” αλλά ενοικιάζονται μέσω διασταυρώσεων στοιχείων από δηλώσεις Ε2 και Ε9.