Ακίνητα: Σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με έλεγχο ιδιοκτητών

Ακίνητα: Σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με έλεγχο ιδιοκτητών
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Συντονίζονται οι υπηρεσίες. Στόχος η άντληση εσόδων και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εν μέσω ισχυρής ζήτησης και αύξησης τιμών -αλλά ακόμη ελκυστικών για τους επενδυτές- η αγορά ακινήτων θα πρωταγωνιστήσει και το 2024 ενώ τίθεται και στην κορυφή της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου αφενός να αντλήσει φορολογικά έσοδα από τους φορολογούμενους και αφετέρου να αξιοποιήσει και τη δική του περιουσία.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, πιστός στη δέσμευση που ανέλαβε μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, έθεσε σε προτεραιότητα σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω καταγραφής των ακινήτων, διάθεσης και αξιοποίησης των πλέον ώριμων αλλά και ανάπτυξης κοινωνικών project. Μέχρι σήμερα η ακίνητη περιουσία του δημοσίου παρέμενε αναξιοποίητη για μια σειρά από λόγους, από την απουσία τίτλων και τη γραφειοκρατία για την συγκέντρωση εγγράφων μέχρι τις καταπατήσεις.

Πλέον, συντονίζονται για την υλοποίηση του σχεδίου το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που διαθέτει τεχνογνωσία και εξειδικευμένα στελέχη, συνεισφέρει σημαντικά υλοποιώντας ανάλογες διαδικασίες στο πλαίσιο κατάρτισης ειδικού μητρώου για τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και του Εντεταλμένου Συμβούλου της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας, Νάγιας Κόλλια, σύμβαση για το έργο “Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών”. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ θα παρέχει τεχνογνωσία για την προώθηση των διαδικασιών κτηματογράφησης και αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και θα προχωρήσει σε διαγωνισμό ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης και για τα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ που δεν είναι καταπατημένα.

Εντωμεταξύ, η ΑΑΔΕ προωθεί “Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων”, μια πλατφόρμα για την ακίνητη περιουσία ιδιωτών, που εκτός από τα στοιχεία με βασικά χαρακτηριστικά όπως διαμέρισμα, οικόπεδο, επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές κ.ο.κ., θα παρέχει και άλλες πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τέτοιες είναι π.χ. πληροφορίες για το αν πρόκειται για μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, τα στοιχεία των ενοικιαστών κ.ο.κ.. Μάλιστα, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2024, θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να έχει πλήρη γνώση για το προφίλ των φορολογουμένων εντοπίζοντας με σχετική ευκολία περιπτώσεις απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και άλλων κακών πρακτικών που οδηγούν σε φοροδιαφυγή.

Επίσης, με τη διασταύρωση στοιχείων μέσω του Ε9 και του Κτηματολογίου και κατόπιν υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, όπου απαιτείται, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να καταβάλλουν φόρο προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Σημειώνεται ότι υποχρέωση ενημέρωσης του ηλεκτρονικού μητρώου θα έχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: