«Άκυρη» η παράταση των εκπτώσεων με lockdown – Αβεβαιότητα για την άρση των περιοριστικών μέτρων

«Άκυρη» η παράταση των εκπτώσεων με lockdown – Αβεβαιότητα για την άρση των περιοριστικών μέτρων
Μία γυναίκα περπατάει μπροστά από βιτρίνα καταστήματος κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των θερινών εκπτώσεων, Αθήνα Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020. Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αγωνία για τους επιχειρηματίες στον κλάδο ένδυσης/υπόδησης, αλλά και στην αγορά παιχνιδιού που χάνει άλλη μια σεζόν, αυτή της Αποκριάς.

Με την παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες τελικά η επιμήκυνση της εκπτωτικής περιόδου μέχρι το τέλος Μαρτίου καθίσταται ουσιαστικά άκυρη, ενώ ήδη έχει χαθεί το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν για τους επαγγελματίες του εμπορίου, αφού ο τζίρος τους δεν ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τις πρώτες εβδομάδες, σε σύνολο εκπτωτικού τζίρου περί τα 5,5 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά πληρότητας των ΜΕΘ, συντηρούν κλίμα αβεβαιότητας για το άνοιγμα της αγοράς, με την κυβέρνηση να μιλά μεν για διατήρηση των μέτρων με σταδιακό άνοιγμα από 15 Μαρτίου, αλλά να υποστηρίζει ότι η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή.

Η εικόνα της αγοράς εγείρει πάντως σοβαρές ανησυχίες, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια αντοχών των επιχειρήσεων την ώρα που στενεύουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ήδη αναπτύσσεται συζήτηση για το πόσες επιχειρήσεις θα μείνουν πίσω στην επανεκκίνηση και τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα χάσουν τις θέσεις τους εξαιτίας της αδυναμίας των εταιρειών να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τις ζημιές της πανδημίας.

Πάντως αν και οι επιχειρηματικοί φορείς πιέζουν για άμεση επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιζητούν μέθοδο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια και δεν θα διακινδύνευαν επιστροφή στο μοντέλο «ακορντεόν». Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) οι έμποροι είναι ψυχολογικά και οικονομικά εξαντλημένοι από το συνεχές άνοιξε – κλείσε, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν την ανεξέλεγκτη κινητικότητα που γεμίζει τους δρόμους.

«Οι επιβαρυμένοι υγειονομικοί δείκτες μας εγκλωβίζουν δυστυχώς σε μια ακόμη εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά για τα καταστήματα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογουμένους. Αυτή όμως πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή και την Δευτέρα 8/3 ή αγορά να επαναλειτουργήσει», σημείωνε σχετική ανακοίνωση.

Όμως με την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς με κανόνες συντάσσονται και άλλοι φορείς όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και κλαδικοί φορείς όπως μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών (ΣΕΒΠΠΑ).

Ο τελευταίος μάλιστα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά παιχνιδιού θέτει και άλλα ζητήματα, όπως το μεγάλο κόστος που καλούνται να επωμιστούν τα καταστήματα εποχιακών ειδών και παιχνιδιών έχοντας χάσει άλλη μια αποκριάτικη σεζόν, που υπό κανονικές συνθήκες θα άνοιγε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Καθώς τα αποκριάτικα είδη πωλούνται μόνο μια φορά τον χρόνο και οι ελληνικές κυρίως βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν καταφέρνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους, οδηγούνται σε τεράστια οικονομική καταστροφή. Ο ΣΕΒΠΠΑ, που πριν από λίγες ημέρες είχε επισημάνει με επιστολή του στον πρωθυπουργό τις προκλήσεις της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει τα προϊόντα του κλάδου, απευθύνθηκε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να τονίσει ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει ευθύνη για τη διασπορά του ιού.

Ο ΣΕΒΠΠΑ ζητά από τις Αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Δημοτικές Αστυνομίες κ.α.) να εντατικοποιήσουν στο έπακρο τους ελέγχους τους για την τήρηση των μέτρων προστασίας, έτσι ώστε η “τεράστια θυσία επιχειρηματιών, που έχουν τόσους μήνες κλειστές τις επιχειρήσεις τους, να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι σε παρατεταμένο lockdown, που είναι καταστροφικό”, όπως αναφέρει.