Ακόμα ένα χτύπημα για το γερμανικό «δόγμα» της λιτότητας

Ακόμα ένα χτύπημα για το γερμανικό «δόγμα» της λιτότητας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Φιλανδία, βασικό σύμμαχος της πολιτικής λιτότητας της Γερμανίας, υποβαθμίστηκε από τον ο Standard & Poor's.

Τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ελσίνκι όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οδήγησαν τη Φινλανδία στην «έξοδο» από τη μικρή ομάδα των χωρών με κορυφαία βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης.

Την Παρασκευή ο Standard & Poor’s την υποβάθμισε από το ΑΑΑ στο ΑΑ+, αφού η χώρα δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του ΑΕΠ που είχε το 2008 καθώς οι εξαγωγές της περιορίστηκαν αφενός λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των προβλημάτων στις βιομηχανίες χάρτου και κινητής τηλεφωνίας.

Σε όλα αυτά τους τελευταίους μήνες προστέθηκε και η κρίση της Ουκρανίας.

Η φινλανδική οικονομία αναμένεται ευρέως ότι θα συρρικνωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος και ότι θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας επέκριναν έντονα την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για λήψη μέτρων λιτότητας από τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θεωρώντας ότι κακώς δόθηκε στη Γαλλία και την Ισπανία πρόσθετο χρονικό περιθώριο για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Μετά την απώλεια του τριπλού Α από τη Φινλανδία, οι μοναδικές χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν την άριστη βαθμολογία τους και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης είναι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, με την πρώτη να αντιμετωπίζει πλέον επίσης το ενδεχόμενο «συρρίκνωσης»…επίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζονται τα άσχημα νέα για τη Γερμανία