Ακόμα μια εντυπωσιακή κίνηση από την Σκλαβενίτης

Ακόμα μια εντυπωσιακή κίνηση από την Σκλαβενίτης

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μπαίνει μέσω της Μakro στο χονδρικό εμπόριο.

Η Makro Cash & Carry Hellas, η ελληνική χονδρεμπορική αλυσίδα του γερμανικού ομίλου, περνά στην εταιρεία σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, η οπoία με αυτό το deal μπαίνει στο χονδρικό εμπόριο.

Με την είσοδό της στη χονδρική κορυφώνεται ένα σχέδιο στρατηγικής της εταιρείας, που έχει προσχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών την τελευταία διετία με πιο πρόσφατες τις αλυσίδες Extra-Πρώτα και Φθηνά, Δούκας, Μπαλάσκας και εσχάτως τη συμφωνία για το 60% της κρητικής αλυσίδας τροφίμων Χαλκιαδάκης από τη Βερόπουλος.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τη «Σκλαβενίτης» αναμένονται πιθανότατα σήμερα και θα αφορούν την εξαγορά της γερμανικής θυγατρικής του ομίλου Metro Group, με το τίμημα να υπερβαίνει σημαντικά τα 60 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν σχεδιάζεται απόσυρση των σημάτων της Makro από την ελληνική αγορά, καθώς προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη συνεργειών. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα του δικτύου της χονδρεμπορικής αλυσίδας, αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (τα ιδιόκτητα οικόπεδα και κτήρια της Makro Cash & Carry Hellas αποτιμώνται, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, σε 110 εκατ. ευρώ)

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη την ίδια ώρα βρίσκονται συζητήσεις της «Σκλαβενίτης» με την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις δύο επιχειρηματικές συμφωνίες, καθώς φημολογείται ότι η συμφωνία της «Σκλαβενίτης» με την Grivalia είναι αυτή που διασφαλίζει στην πρώτη την απαιτούμενη ρευστότητα έτσι ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά της Makro.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πηγές κοντά στην εταιρεία Σκλαβενίτης τονίζουν ότι τα χρήματα για την εξαγορά της γερμανικής αλυσίδας Makro προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια και δανεισμό, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ο δανεισμός να προέρχεται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή έτερου επενδυτή σε αυτή.

Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε χθες το πρωί η Grivalia Properties ανέφερε τα εξής: «Η Grivalia Properties AEEAΠ ανακοινώνει σε συνέχεια ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων τα οποία έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες ότι δεν έχει διεξαγάγει συζητήσεις με τη Makro Cash & Carry ή τη μητρική της με σκοπό την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της, Η εταιρεία στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Σκλαβενίτη, καθώς και με άλλους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, για την απόκτηση ακινήτων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επίτευξης τελικής και οριστικής συμφωνίας, η εταιρεία θα προβεί, ως οφείλει, στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό βάσει της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας».

Σκλαβενίτης – H εταιρεία σε αριθμούς:
– 1,19 εκατ. δισ. οι πωλήσεις το 2013.
– Δίκτυο 110 καταστημάτων στην Αττική και από πρόσφατες εξαγορές: 5 καταστήματα
– Μπαλάσκας, 4 καταστήματα Δούκας,
– 9 καταστήματα Extra – Πρώτα και Φθηνά.
– Υπό εξαγορά: 38 καταστήματα Χαλκιαδάκης.

Makro Cash & Carry – H εταιρεία σε αριθμούς
– 9 καταστήματα και 3 drive in.
– Τζίρος 300 εκατ. ευρώ:
– 48% του τζίρου Ho.Re.Ca.,
– 29% traders,
– 23% μεμονωμένοι επαγγελματίες.
– Μερίδιο 32% της αγοράς χονδρεμπορίου.