Ακόμη δυσκολότερος ο τραπεζικός δανεισμός των ΜμΕ της Ευρωζώνης

Ακόμη δυσκολότερος ο τραπεζικός δανεισμός των ΜμΕ της Ευρωζώνης

Το εξάμηνο που μας πέρασε απορρίφθηκε το 12% των αιτημάτων – Μόλις 33% των ελληνικών επιχειρήσεων τα κατάφερε.

Η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης σε τραπεζικό δανεισμό έγινε πιο δύσκολη το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο 2013. Τα αιτήματα δανεισμού απορρίφθηκε για το 12% των ΜμΕ της Ευρωζώνης το εξάμηνο Απριλίου – Σεπτεμβρίου έναντι 11% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στο προηγούμενο εξάμηνο.

Η έρευνα κατέδειξε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στη δυνατότητα δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής. Οι ελληνικές και ολλανδικές ΜμΕ είχαν το μικρότερο βαθμό επιτυχίας όσον αφορά τις αιτήσεις τους για να λάβουν τραπεζικό δάνειο, ενώ τον μεγαλύτερο είχαν οι γερμανικές και φιλανδικές επιχειρήσεις. Μόνο το 33% των ελληνικών και το 32% των ολλανδικών ΜμΕ έλαβαν το σύνολο του δανείου που ζήτησαν έναντι του 87% των γερμανικών και του 81% των φινλανδικών μικρομεσαίων.

Διαβάστε ακόμη: Πόσα πήραν οι τράπεζες από το Δημόσιο από το 2008 ως το 2013;

Εκτός από τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση, οι ΜμΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν και αύξηση στο κόστος δανεισμού τους. Αύξηση του επιπέδου των τραπεζικών δανείων ανέφερε το 50% των ελληνικών και ιρλανδικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων), ενώ ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά των ισπανικών (58%), των ιταλικών (56%) και των φινλανδικών (54%) επιχειρήσεων που κατέγραψαν επιδείνωση των όρων δανεισμού τους.

Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα, όπου η διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων βελτιώθηκε την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το περασμένο εξάμηνο. Το ποσοστό των ΜμΕ στο σύνολο της Ευρωζώνης που θεωρούν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ως το κύριο πρόβλημά τους έμεινε σταθερό στο 16%, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 8.305 επιχειρήσεων από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Οκτωβρίου.