Ακόμη και τώρα η Γερμανία λέει «όχι» στα ευρωομόλογα

Ακόμη και τώρα η Γερμανία λέει «όχι» στα ευρωομόλογα
epa06602549 German Chancellor Angela Merkel (C) accepts her re-election after the election of the Federal Chancellor at the Bundestag in Berlin, Germany, 14 March 2018. A coalition of Christian Democratic Union (CDU), Christian Social Union (CSU) and Social Democratic Party (SPD) forms the new German government. EPA/OMER MESSINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Βερολίνο παραπέμπει στον ESM για έκτακτη παροχή ρευστότητας για την αντιμετώπιση των τρομακτικών οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σταθερά επιφυλακτική παραμένει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, όπως ζητούν ήδη αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αντιθέτως, το Βερολίνο παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Για τη Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Βερολίνο προκρίνει την βοήθεια από τον ΕSM. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ΕSM. Και εάν είναι απαραίτητο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο ΕSM έχει και στα υπάρχοντα εργαλεία τους πόρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για να δράσει», τόνισε.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση – φάντασμα» την σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε ότι ο ΕSM είναι «ένα αποτελεσματικό, λειτουργικό και δοκιμασμένο όργανο», το οποίο μπορεί να αποδώσει δυναμικά και γρήγορα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα το εργαλείο της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με άλλα εργαλεία. «Έχουμε ήδη λάβει αρκετά μέτρα και βρισκόμαστε τώρα σε συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια με αυτό το τεράστιο πακέτο το οποίο ήδη τροφοδοτείται, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Κόλμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη: Covid bonds ζητούν Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες κρατών της ΕΕ

Τέλος στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς

Την εγγραφή δανείων ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αποφάσισε πριν από λίγο το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης στη μάχη με τον κορωνοϊό.

 

Με την σημερινή – ιστορική, όπως την χαρακτηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ – απόφαση, το Βερολίνο εγκαταλείπει για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και το θεσμοθετημένο «φρένο χρέους» της χώρας.

Τη σχετική εισήγηση αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή και η ‘Ανω Βουλή της Γερμανίας (Bundesrat).

Η «Ομπρέλα Προστασίας της Οικονομίας» που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει κεφάλαια ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων, για την στήριξη εταιριών, εργαζομένων, ενοικιαστών, ανέργων κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ακόμη και προσωρινή επένδυση της κυβέρνησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.