Ακόμη πιο κοντά σε νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ακόμη πιο κοντά σε νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων δεν αφήνουν περιθώρια για «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της αγοράς εργασίας επηρέασαν αρνητικά τις αγορές ομολόγων την Δευτέρα, καθώς «φέρνουν ακόμη πιο κοντά» την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο, εντείνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της. Τον Νοέμβριο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη έφθασε τα 10,8 εκατομμύρια, ήτοι 2.000 λιγότεροι από τον προηγούμενο μήνα, που αποτελεί και επίπεδο ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο από τον Οκτώβριο στο 6,5%, το χαμηλότερο από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1995.

Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με αναλυτές επιδεικνύει ανθεκτικότητα ενόψει της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές στην αγορά εργασίας, εκτιμούν αναλυτές ότι ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς μάχεται με τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι αγορές τιμολογούν με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις στα επιτόκια, που ήταν αρνητικά πριν από μερικούς μήνες, ανέβασαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον Δεκέμβριο.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 116 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,49% από 4,45% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι 2,25% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,24% από 2,15%

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0745 δολ. από το επίπεδο των 1,0644 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0696 δολ.