Ακόμη πιο βαθιά στην γερμανική αγορά θέλει να μπει η κινεζική Fosun International

Ακόμη πιο βαθιά στην γερμανική αγορά θέλει να μπει η κινεζική Fosun International
The logo of Fosun Group is seen in front of the company's headquarters building in Shanghai on June 15, 2010. Chinese investment company Fosun bought a seven-percent stake in French leisure group Club Med, which is looking to tap the growing Chinese tourism market whose revenue last year totalled one trillion yuan (146 billion USD, 121 billion Euro). AFP PHOTO/PHILIPPE LOPEZ (Photo credit should read PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

Ο κινεζικός όμιλος υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας λιανικής Tom Tailor.

 

Ο κινεζικός όμιλος Fosun International ανακοίνωσε την υποβολή προσφοράς για την απόκτηση της προβληματικής γερμανικής εταιρίας λιανικής πώλησης ενδυμάτων Tom Tailor, επεκτείνοντας περαιτέρω την παρουσία της στον ευρωπαϊκό κλάδο της μόδας.

Η μετοχή της Tom Tailor κατέγραψε άλμα 14% στα 2,46 ευρώ αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι η Fosun αυξάνει το ποσοστό της στο 35,35% αγοράζοντας νέες μετοχές αξίας 2,26 ευρώ έκαστη. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει το ποσοστό της Fosun πάνω από το 30% που οδηγεί σε υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς βάσει της γερμανικής νομοθεσίας.

Η Fosun, στην οποία ανήκει ο γαλλικός τουριστικός όμιλος Club Med, επεκτείνεται στον ευρωπαϊκό κλάδο του λιανεμπορίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές στην Κίνα αποτελούν κινητήριο μοχλό για τις δαπάνες στα προϊόντα πολυτελείας. Πέρυσι απέκτησε τον έλεγχο του Lanvin, του αρχαιότερου εν λειτουργία γαλλικού οίκου μόδας, και της αυστριακής εταιρίας εσωρούχων πολυτελείας Wolford. Έχει επίσης ποσοστό στην ιταλική εταιρία ανδρικών ενδυμάτων Caruso.

Η Fosun αυξάνει σταδιακά τη συμμετοχή της στην Tom Tailor – η οποία εδρεύει στο Αμβούργο και ιδρύθηκε το 1962 – από τότε που απέκτησε ποσοστό για πρώτη φορά στην εταιρία το 2014. Το 2015, η Fosun απέκτησε επίσης τη γερμανική ιδιωτική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers έναντι 210 εκατ. ευρώ.

Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αντιδράσεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια λόγω των φόβων ότι κρατικές εταιρίες κερδίζουν πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ύστερα από την εξαγορά το 2016 της εταιρίας ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea και την περυσινή αιφνιδιαστική εξαγορά από την Geely ποσοστού σχεδόν 10% στη Daimler.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία συμφώνησε σε νέους κανόνες, μειώνοντας το ποσοστό εξαγοράς για το οποίο διενεργείται λεπτομερής έλεγχος ή το οποίο επιτρέπει ακόμα και την έγερση βέτο στην αγορά ποσοστών σε γερμανικές εταιρίες από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σε μια κίνηση που στόχο έχει να αποτρέψει τις ανεπιθύμητες εξαγορές από Κινέζους επενδυτές σε στρατηγικού χαρακτήρα τομείς.