«Ακραία» αλλά «μεμονωμένα» τα περιστατικά αστυνομικής βίας

«Ακραία» αλλά «μεμονωμένα» τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. – Έξαρση των βίαιων περιστατικών το 2012, χρονιά εκλογών και εισόδου της Χρυσής Αυγής στη βουλή.

Αυξημένο αριθμό βίαιης αστυνομικής συμπεριφοράς σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Αμπελόκηποι, η Κυψέλη, η Ομόνοια και η Ακρόπολη καταγράφηκε στην έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Παρόλα αυτά δεν προέκυψε η ύπαρξη πυρήνων που να έχουν σχέση με την Χρυσή Αυγή, ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή έδρασαν μεμονωμένα.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα ακραίας συμπεριφοράς καταγράφηκαν στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ), στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ).

Διαβάστε ακόμη: Kάλεσμα σε «Τάγμα Εφόδου» έγινε πριν τη δολοφονία Φύσσα

Το υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών το διάστημα 2009 – 2013 ήταν 56% και κατεγράφη το 2012, τη χρονιά των εκλογών όπου η Χρυσή Αυγή εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.

Έλεγχοι σε 319 αστυνομικούς με 15 συλλήψεις
Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν έλεγχοι σε 319 αστυνομικούς, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 15 και για 10 εξ αυτών προέκυψε ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Χρυσή Αυγή. Επίσης συνελήφθησαν ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες.

Για «επιχείρηση αυτοκάθαρση της αστυνομίας» μίλησε ο Νίκος Δένδιας
Σε δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει.

Διαβάστε ακόμη: Ολόκληρο το πόρισμα-φωτιά για την Χρυσή Αυγή

» Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους.

» Ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

» Στην κατεύθυνση αυτή που χαράξαμε θα συνεχίσουμε, υλοποιώντας την απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της νομιμότητας παντού και από όλους».