Ακραία διολίσθηση -17% για την Tesla – Στα 50 δισ. δολ. οι απώλειες για τον Μασκ τις τελευταίες 48 ώρες

Ακραία διολίσθηση -17% για την Tesla – Στα 50 δισ. δολ. οι απώλειες για τον Μασκ τις τελευταίες 48 ώρες
epa07991619 Tesla CEO Elon Musk attends the awarding ceremony of 'Das Goldene Lenkrad' (lit. the Golden Steering Wheel) in Berlin, Germany, 12 November 2019. For the 43rd time, the weekly 'BILD am SONNTAG' and the European AUTO BILD Group award the Europe's most important car prize - 'The Golden Steering Wheel'. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι απώλειες του Έλον Μασκ αποτελούν τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Πτώση -12% κατέγραψε η μετοχή της Tesla την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, διευρύνοντας τις απώλειές της στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την εκδήλωση πρόθεσης του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Έλον Μασκ να πουλήσει το 10% των μετοχών της εταιρείας.

Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη μέσα στο 2021 και έρχεται μετά από πτώση σχεδόν 5% τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου (η τρέχουσα τιμή της μετοχής ανέρχεται πλέον στα 1.023,5 δολ.).

Aπό την άλλη, οι απώλειες του Έλον Μασκ αποτελούν τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του δείκτη Bloomberg Billionaires Index σε διήμερη βάση και τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση, ξεπερνώντας τα 36 δισ. δολάρια του Τζεφ Μπέζος μετά το διαζύγιό του από τη Μακένζι Σκοτ το 2019. 

Το αποκορύφωμα ήταν ένα δημοσίευμα σχετικά με του Mr «Big Short», Mάικλ Μπέρι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μασκ θέλει «ξεφορτωθεί» μετοχές για να καλύψει προσωπικά του χρέη. 

Ως αποτέλεσμα, ο Τζεφ Μπέζος πέρασε πάλι πρώτος στη σχετική λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Σημειώνεται πως τα σημερινά και πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Ρόμπιν Ντένχολμ, του αδελφού του Έλον Μασκ, Κίμπαλ Μασκ, του Ίρα Έρενπράις και του Αντόνιο Γκράτσιας, έχουν επίσης ξεφορτωθεί μετοχές της Tesla αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις 28 Οκτωβρίου, όταν η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο, οι μετοχές της Tesla έχουν σημειώσει αύξηση περισσότερο από 47% το 2021, ενώ η αξία τους έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κολοσσιαία κέρδη και βελτιωμένα περιθώρια.

Θα πουλήσει;

Εάν ο Μασκ αποφασίσει τελικά να πουλήσει μέρος του ποσοστού του στην Tesla, θα επωφεληθεί από ένα τεράστιο ράλι που έχει μετατρέψει την κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, σημειώνει το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Tesla ρώτησε τους ακολούθους του στο Twitter το Σάββατο, εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην Tesla. Σχεδόν το 58% δήλωσε ότι θα υποστήριζε μια τέτοια πώληση, οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση 12%, στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης.

Ο Μασκ συμμετείχε σε δημοσκόπηση στο Twitter μετά από το άλμα στις μετοχές της Tesla τις τελευταίες εβδομάδες που επέκτεινε μια ισχυρή, αν και ασταθή, πορεία για τη μετοχή από τότε που εντάχθηκε στον δείκτη S&P 500 στα τέλη του περασμένου έτους (Η Tesla αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% της κεφαλαιοποίησης 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του S&P 500).

Οι συναλλαγές στην Tesla ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι αναλυτές βλέπουν κατά μέσο όρο τα κέρδη ανά μετοχή της Tesla το 2022 στα 7,92 δολάρια, από μια μέση εκτίμηση 5,50 δολαρίων ανά μετοχή τον Φεβρουάριο. 

Ωστόσο, η αποτίμηση του δείκτη PE της Tesla παραμένει στα ύψη, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται τώρα με 150 φορές τα μελλοντικά κέρδη, σε σύγκριση με 21 φορές για τον S&P 500.