«Ακριβά» πλήρωσε το νέο σερβίτσιο ο Μακρόν

«Ακριβά» πλήρωσε το νέο σερβίτσιο ο Μακρόν
epa06794471 French President Emmanuel Macron (R) and his wife Brigitte Macron (L) walk to a welcome ceremony with Canadian Prime Minister Justin Trudeau in La Malbaie, Quebec, Canada, 08 June 2018 on the first day of the G7 Summit. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Πώς αντιδρούν οι Γάλλοι στην απόφαση να αλλάξει ο Γάλλος πρόεδρος το προεδρικό σερβίτσιο στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Το σετ των 1.200 πιάτων, που επιλέχθηκε από την Πρώτη Κυρία, Μπριζίτ Μακρόν, κοστίζει 50.000 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η αλλαγή ήταν αναγκαία, σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας, καθώς μερικά από τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο παλάτι των Ηλυσίων χρονολογούνται στην εποχή που στο «τιμόνι» της χώρας βρισκόταν ο Ζακ Σιράκ, δηλαδή πάνω από μια δεκαετία. Άλλα πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω, στην εποχή του Ρενέ Κοτί, τη δεκαετία του 1950.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν ότι τα σκεύη πρέπει να αντικατασταθούν γιατί είναι παλιά και το σερβίτσιο δεν είναι πλέον καν ολοκληρωμένο.

Τα σερβίτσια που χρησιμοποιούνται κατασκευάζονται στο εργοστάσιο πορσελάνης στις Σέβρες στη Γαλλία, το οποίο μάλιστα προμηθεύει ήδη από το 1848 τα Ηλύσια με κεραμικά σκεύη, ενώ το σχέδιο «Μπλε Ηλύσια» (Bleu Élysée) του καλλιτέχνη Εβαρίστ Ρισέ είναι αναπαράσταση του προεδρικού παλατιού.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το κόστος για την κατασκευή 900 μεγάλων πιάτων και 300 συνοδευτικών προέρχεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό του εργοστασίου. Οπότε, το ποσό των 50.000 ευρώ που δαπανήθηκε, ήταν μόνο για την πληρωμή των καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με την δημιουργία του σχεδίου.

Παρ’όλα αυτά, παρατηρητές δηλώνουν ότι η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Μακρόν για να αναγγείλει την αλλαγή των σερβίτσιων του προεδρικού μεγάρου είναι τουλάχιστον ατυχής, εξαιτίας ενός βίντεο που έκανε το γύρω του διαδικτύου και το οποίο εμφανίζει τον πρόεδρο της Γαλλίας να μιλάει για τα χρήματα που δαπανώνται, σε μια πιο απλή γλώσσα.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε από την επικεφαλής Επικοινωνίας της κυβέρνησης, τη Σιμπέθ Ντιαγιέ, ο πρόεδρος ακούγεται να λέει με έντονο τόνο: «Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Έχουμε αφιερώσει ένα σωρό χρήματα σε σημαντικά επιδόματα, και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φτωχοί. Δεν αλλάζει τίποτα. Όσοι γεννιούνται φτωχοί παραμένουν φτωχοί. Πρέπει να έχουμε κάτι που επιτρέπει στους ανθρώπους να το αλλάξουν αυτό».

Ο πρόεδρος, στη συνέχεια, παραχώρησε ομιλία στην πόλη Μονπελιέ της Νότιας Γαλλίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επανεξεταστεί το υπάρχον σύστημα παροχών, που, όπως δήλωσε, στερείται ανθρωπιάς και στιγμάτιζε τους αποδέκτες του.

Η λάθος χρονική στιγμή που επέλεξε ο Μακρόν να ανακοινώσει την αλλαγή των σερβίτσιων στο μέγαρο των Ηλυσίων, σημειώθηκε και από χρήστες του Twitter, που παραλλάσσοντας τα λόγια του προέδρου, είπαν: «δίνουμε ένα σωρό χρήματα σε σερβίτσια και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι φτωχοί».