Ακρίβεια και πληθωρισμός αλλάζουν τον προϋπολογισμό

Ακρίβεια και πληθωρισμός αλλάζουν τον προϋπολογισμό
Άποψη της πρόσοψης του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα δεδομένα στην πρόβλεψη για ανάπτυξη. Τον Απρίλιο οι νέες παρεμβάσεις.

Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι προβλέψεις για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς αναμένεται να καθοριστούν από τον Μάιο και μετά, με βάση και την μακροοικονομική κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άλλωστε, ήδη το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά σε μια σειρά από αναθεωρήσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό, οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο, λαμβάνοντας υπόψη το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2022 -2025.

Το μόνο μέτρο που έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί είναι η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους (που λήγει στο τέλος Ιουνίου) ως το τέλος του χρόνου, με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, υπάρχει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες, μέρος των επιδοτήσεων των τιμολογίων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο και είπε χαρακτηριστικά πως την κυβέρνηση την προβληματίζει πως θα πάρει τα βέλτιστα μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κυμαινόταν στο 4,5%, κάτι το οποίο ίσως πέσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα ή και λίγο περισσότερο, με τον εξαιρετικά αυξημένο πληθωρισμό να ανανεώνει επί τα χείρω τις μέχρι τώρα δημοσιονομικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται η απώλεια 1% από την ανάπτυξη να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ, από 4% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός,   ενώ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 1,9% του ΑΕΠ από 1,4%, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί πρόσθετη βοήθεια. Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και δεν θα χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει έγκαιρα για το ταμειακό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και είπε πως δεν αρκεί η υψηλή ανάπτυξη, καθώς θα πρέπει να είναι και διατηρήσιμη.