Ακροδεξιός φόβος στην Ολλανδία

Ακροδεξιός φόβος στην Ολλανδία
epa07451959 Thierry Baudet of political party Forum voor Democratie (Forum for Democracy) during the election night of the Provincial Council elections and the water board elections in Zeist, the Netherlands, on 20 March 2019. EPA/BART MAAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ακροδεξιό κόμμα FvD αναδείχθηκε μεγάλος νικητής των περιφερειακών εκλογών κερδίζοντας συνολικά 10 έδρες.

Το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) προέκυψε ως η ισχυρότερη δύναμη στις περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση του 93% των ψήφων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί το τηλεοπτικό δίκτυο TV NOS ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων το FvD θα έχει δέκα έδρες στη Γερουσία με το VVD του Ρούτε να καταφέρνει να εξασφαλίζει 12. Συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός πέφτει στις 31 έδρες από 38 που είχε μέχρι τώρα, σε σύνολο 75 που διαθέτει το σώμα. Μέχρι τώρα το FvD είχε δύο έδρες στην κάτω βουλή, αλλά καμία στη Γερουσία. Κατάφερε μάλιστα να πάρει ψήφους και από το άλλο κόμμα της ακροδεξιάς, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χερτ Βίλντερς, το οποίο στη νέα Γερουσία θα διαθέτει 6 έδρες, από 9 που είχε.

«Η αλαζονεία και η ηλιθιότητα» των κυβερνώντων κομμάτων «τιμωρήθηκαν», υπογράμμισε ο Τιερί Μποντέ, επικεφαλής του FvD απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που φώναζαν το όνομά του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Ο 36χρονος πολιτικός έχει γίνει γνωστός εξαιτίας των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, την ισότητα των δύο φύλων, αλλά και την οικολογική μετάβαση, η οποία «δεν βοηθά καθόλου τον πλανήτη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα». Έχει μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως «οι γυναίκες είναι λιγότερο φιλόδοξες» και «διακρίνονται λιγότερο επαγγελματικά».

«Στεκόμαστε στα συντρίμμια αυτού που κάποτε ήταν ο πιο όμορφος πολιτισμός στον κόσμο», επεσήμανε ο Μποντέ. «Οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ρούτε άφησαν τα σύνορα ορθάνοικτα και έσπαγαν συνεχώς τα ρεκόρ μετανάστευσης, αφήνοντας να μπουν (στην Ολλανδία) χιλιάδες άνθρωποι με εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς από τον δικό μας», τόνισε. «Το είδαμε τη Δευτέρα στην Ουτρέχτη, βιαστές και κλέφτες είναι ελεύθεροι. Είναι ντροπή», υπογράμμισε ο Μποντέ, αναφερόμενος στο βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο του δράστη της επίθεσης σε τραμ της Ουτρέχτης.

Εξάλλου ο Μποντέ, ένας αυτοαποκαλούμενος διανοούμενος, έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει την τρέχουσα χαώδη κατάσταση στη Βρετανία.

«Θα ξεκινήσουμε δουλειά».

Ο Μαρκ Ρούτε βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια. Προβλέπεται να έχει μέλλον στις Βρυξέλλες, αφού διαδραμάτισε ρόλο- κλειδί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου. Όμως πλέον είναι ευάλωτος στο εσωτερικό, καθώς πλέον είναι αναγκασμένος να στηρίζεται σε άλλα κόμματα εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε δουλειά», δήλωσε στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Πρέπει να συζητήσουμε με άλλα κόμματα το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε σωστά τη χώρα», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Οι περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία χαρακτηρίστηκαν από πολλούς άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Μαρκ Ρούτε, με την ακροδεξιά να στέκεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Αναμφίβολα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε στο τέλος της από την επίθεση της Δευτέρας στην Ουτρέχτη, με τρεις νεκρούς, για την οποία συνελήφθη ένας ύποπτος γεννημένος στην Τουρκία. Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας εξετάζεται «σοβαρά» από τις διωκτικές αρχές.