Αλαλούμ με τα ισοδύναμα: Σε ΟΠΑΠ και κρεοπωλεία ποντάρει η κυβέρνηση

Αλαλούμ με τα ισοδύναμα: Σε ΟΠΑΠ και κρεοπωλεία ποντάρει η κυβέρνηση

Πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση προς αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση που πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθεια ανεύρεσης ισοδύναμων προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία» περιλαμβάνουν τη φορολόγηση του ΚΙΝΟ και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται φέρεται να σκοπεύει να επιβάλει 0,05 ευρώ φόρο στην κάθε στήλη του ΚΙΝΟ, υπολογίζοντας πως θα εισπράξει 260 εκατομμύρια από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Εκτός από το «ΚΙΝΟ», άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες κρεάτων από το 13% στο 23% ή σε κάποια «ελιτίστικα» επεξεργασμένα προϊόντα.

Τα είδη κρεάτων που τέθηκαν επί τάπητος για την αύξηση του ΦΠΑ είναι αυτά από βουβάλι, ελάφι, αγριογούρουνο, μοσχάρι και φυσικά αυτά που προέρχονται από κυνήγι.

Το βόειο κρέας, πάντως, μπαίνει και βγαίνει από αυτή τη «λίστα» από τη στιγμή που η κυβέρνηση διστάζει και δεν θέλει με τίποτα να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ φοβούμενη τις αντιδράσεις από το μέτρο και το πλήγμα που θα υποστούν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, το βασικό σενάριο προβλέπει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση την εμπορική αξία του οχήματος αντί τα κυβικά εκατοστά ή τους ρύπους του αυτοκινήτου που ισχύουν σήμερα. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο χρειάζεται σημαντική προεργασία φαίνεται να αναβάλλεται για το 2016.

Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται, σύμφωνα με την «Ημερησία», η κατάργηση των εκπτώσεων και των απαλλαγών για τα υβριδικά αυτοκίνητα και επιπλέον χρέωση που θα ξεκινά από 30-50 ευρώ τουλάχιστον για όσους απαλλάσσονταν πλήρως ως τώρα.