Αλαλούμ στην Ε.Ε. για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια – Εξηγήσεις ζητά η Ελλάδα

Αλαλούμ στην Ε.Ε. για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια – Εξηγήσεις ζητά η Ελλάδα
Photo: © Europen Parliament/P.Naj-Oleari pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu
Η Κομισιόν, μετέφερε στους πρεσβευτές των χωρών πως θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της.

Σαφέστερες οδηγίες από τις ευρωπαϊκές αρχές ζητούν τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Κομισιόν, μετέφερε στους πρεσβευτές των χωρών πως θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της.

Η σύγχυση προέκυψε αφότου η Ρωσία διέκοψε τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, ενώ τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα, αν και δεν είναι σαφές εάν προέρχονταν από χώρες μέλη.  Άλλες δε ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.

Εξασφάλιση αποθεμάτων και αλληλεγγύη

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Πολωνία, Βουλγαρία, με την υποστήριξη της Σλοβακίας, της Δανίας, της Λετονίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Φινλανδίας, διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πολωνία είπε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό διάσπασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είπαν στους άλλους Ευρωπαίους πρεσβευτές ότι επωφελήθηκαν από εναλλακτικές ρυθμίσεις και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελούσε άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το χρονικό στάδιο.

Το μπλοκ προετοιμάζεται για την εξασφάλιση αποθεμάτων φυσικού αερίου για να αποφευχθεί η διακοπή των ροών φυσικού αερίου. Η Γερμανία και η Ελλάδα σημείωσαν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank JSC: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια. Στη συνέχεια, η Gazprombank θα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά των χρημάτων στη Gazprom. Η ΕΕ είπε ότι η διαδικασία της Ρωσίας για τυχόν εξαιρέσεις παραμένει ασαφής.

Σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ είπε ότι η διαδικασία πληρωμής του Κρεμλίνου θα ήταν παραβίαση της σύμβασης, ενώ θα επιφέρει κυρώσεις. Ωστόσο, το μπλοκ υποστήριξε επίσης ότι οι πληρωμές επιτρέπονται σε ευρώ και δολάρια, εφόσον λήξουν τυχόν νομικές υποχρεώσεις, μόλις γίνει η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank.

Φον ντερ Λάιεν: Οι εταιρείες δεν πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη ήταν πιο σαφής.

«Το αίτημα από τη ρωσική πλευρά να πληρώσει σε ρούβλια είναι μια μονομερής απόφαση και αποτελεί αθέτηση των ισχυουσών συμφωνιών», είπε στους δημοσιογράφους. «Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις. Αυτό θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων, άρα υψηλός κίνδυνος για τις εταιρείες».

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ασαφές εάν η Μόσχα θα αποδεχόταν την ολοκλήρωση των συναλλαγών μετά την πραγματοποίηση της αρχικής πληρωμής σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε προσεχή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 2 Μαΐου.