Alba Executive MBA: Οι ηγέτες του αύριο προετοιμάζονται μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών

Alba Executive MBA: Οι ηγέτες του αύριο προετοιμάζονται μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών
Το Alba Executive MBA είναι ένα ταξίδι γνώσεων και εμπειριών που προετοιμάζει με τα πιο σύγχρονα μέσα τους επιχειρηματικούς ηγέτες για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σε μία εποχή όπου η οικονομία, η τεχνολογία και η εργασία αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιχειρηματικούς ηγέτες είναι να παραμείνουν επίκαιροι και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες προκλήσεις από το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στην εκπαίδευση. Το Executive MBA, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που σχεδιάστηκε ώστε να εφοδιάσει τα στελέχη των επιχειρήσεων με τις δεξιότητες εκείνες που θα τους κρατήσουν μπροστά από τις εξελίξεις και θα τους βοηθήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους μέσα από τις σύγχρονες τεχνικές και τις γνώσεις που παρέχει.

«Το Executive MBA ήρθε να καλύψει μία διαφορετική ανάγκη από εκείνη που καλύπτουν τα κλασικά ΜΒΑs του δικού μας Business School και των υπολοίπων δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη με υψηλό επίπεδο ευθύνης, τα οποία έχουν εμπειρία τουλάχιστον δέκα χρόνων σε σχέση με τα τρία που ζητούν τα υπόλοιπα ΜΒΑs. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη τα οποία ήδη έχουν εξελιχθεί προσωπικά και επαγγελματικά και αναζητούν ώθηση προκειμένου να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους» αναφέρει η Αντωνίνα Καλκαβούρα, Διευθύντρια του Executive MBA στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece.

Aπαντώντας στην ανάγκη των ανώτατων στελεχών για πάντα επίκαιρη εκπαίδευση, το Alba Executive MBA υποδέχτηκε τους πρώτους μαθητές του το 2014 και τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει την 5η του τάξη. Απευθύνεται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη που διανύουν ήδη αξιοσημείωτη πορεία στον στίβο του επιχειρείν και επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα καινοτόμο και μοναδικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις τους. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα υπόλοιπα ΜΒΑs και Executive MBAs που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι η σημασία που δίνεται στη συνολική μαθησιακή εμπειρία και διαδικασία. Το Executive MBA είναι σχεδιασμένο με τρόπο που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να αλληλεπιδράσουν με παγκοσμίου κλάσης καθηγητές, αλλά και καταξιωμένα στελέχη από όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο την προοπτική τους και αποκομίζοντας τα κατάλληλα εφόδια για να μετατραπούν σε ηγέτες του αύριο.

Ειδοποιός διαφορά του προγράμματος, όπως αναφέρει η κα Καλκαβούρα, είναι ότι προσφέρει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματικών επαφών, αφού όλοι οι συμμετέχοντες επιλέγονται ύστερα από αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης και με ουσιαστικό κριτήριο την επαγγελματική τους πορεία και καταξίωση. «Το networking είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Εxecutive MBA και το μεγαλύτερο όφελος που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες από αυτό. Επειδή τα τμήματα είναι μικρά με πολύ προσεκτικά επιλεγμένα στελέχη, δημιουργείται μεταξύ τους ένα επαγγελματικό δέσιμο, αλλά και μία προσωπική φιλία».

Πώς το Alba Εxecutive MBA εξασφαλίζει μία εκπαιδευτική εμπειρία στα μέτρα των συμμετεχόντων

Όπως αναφέρει ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ακαδημαϊκός διευθυντής του Alba Executive MBA, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος, καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιθυμία ενός στελέχους να παρακολουθήσει ένα Εxecutive MBA είναι αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η καινοτομία αυτού του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι ότι έχει επινοηθεί ένας τρόπος εκμάθησης για στελέχη που παρ΄ όλη την απομάκρυνσή τους από τα θρανία, χάρη στην πείρα τους, διαθέτουν μηχανισμούς αντίληψης και αφομοίωσης, διαφορετικούς από έναν μέσο φοιτητή. «Διαπιστώσαμε πως η γνώση πρέπει να είναι περιεκτική, ώστε να βοηθήσει ένα στέλεχος να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να μάθει. Ένας executive είναι σαν σφουγγάρι και ήδη διαθέτει μεγάλη εμπειρία».

Για τον λόγο αυτό, το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους συμμετέχοντες την επιχειρηματική οξυδέρκεια, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να αναδειχθούν σε σύγχρονους ηγέτες μέσα από ένα εύρος μαθημάτων και workshops που περιλαμβάνουν παρουσίαση ενδεικτικών case studies, συζητήσεις, προσομοιώσεις, εργασίες, καθώς και διαλέξεις από καταξιωμένους καθηγητές, που προέρχονται από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως τα University of Michigan, London Βusiness School, INSEAD, Bocconi University, New York University και πολλά άλλα. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι εκ των πραγμάτων κοντά στις επιχειρήσεις και ανανεώνουν το υλικό τους με βάση τις εξελίξεις που συντελούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολικά, η φοίτηση στο Alba Executive MBA προσφέρει σε ένα στέλεχος:

  • Απόκτηση και καλλιέργεια ενός mindset που μεταφράζεται σε προσωπική ανάπτυξη και σε αποτελεσματικότερες ικανότητες ηγεσίας.
  • Διευρυμένη εποπτεία των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις.
  • Ικανότητα να ηγηθεί στη διαδικασία ανάπτυξης και μετασχηματισμού του οργανισμού του.
  • Δικτύωση με καταξιωμένα στελέχη που διαθέτουν πλούσια πείρα και προέρχονται από ένα διευρυμένο φάσμα επιχειρήσεων.

Οι πέντε πυλώνες του προγράμματος

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, οι γνώσεις και οι δεξιότητες του προγράμματος είναι σχεδιασμένες και προσαρμοσμένες πάνω στις προκλήσεις που απασχολούν τις επιχειρήσεις σήμερα, όπως θέματα βιωσιμότητας, επιχειρηματική ηθική, τεχνολογικές αλλαγές και μακροοικονομία. Το περιεχόμενο του προγράμματος ξεδιπλώνεται μέσα από πέντε στρατηγικές θεματικές ενότητες, τις «Προκλήσεις του Διεθνούς Περιβάλλοντος», τις «Θεμελιώδεις Αρχές της Επιχείρησης», την «Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων» και «Οργανωσιακών Ικανοτήτων» και την «Ανανέωση της Επιχείρησης», ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού και του disruption που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με στόχο τα ανώτερα στελέχη να αναβαθμίσουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και να εξοικειωθούν με την ψηφιακή εποχή. «Είναι σημαντική πρόκληση για εμάς να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα όπου αυτό που αποκομίζει ο συμμετέχων να είναι στο μέγιστο δυνατό», τονίζει ο κ. Κυριακόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες του προγράμματος χρηματοδοτούνται σχεδόν κατά 100% από τις εταιρείες τους. «Το Alba διοργανώνει δύο open days τον χρόνο μέσω προσκλήσεων στους ενδιαφερομένους, ενώ πραγματοποιούμε και onetoone συναντήσεις για όσους θέλουν να μιλήσουν πιο άνετα μαζί μας και να ενημερωθούν σχετικά με οτιδήποτε τους απασχολεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα», αναφέρει η κα Καλκαβούρα.

Παρέχοντας χρονική ευελιξία στους συμμετέχοντες, η διεξαγωγή των μαθημάτων γίνεται δύο σαββατοκύριακα ανά μήνα, με γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και συνολική διάρκεια τους 20 μήνες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Alba Executive MBA μπορείτε να βρείτε εδώ.