Άλεκ Μπάλντουιν: Πόσο πιθανή είναι η φυλάκισή του για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς;

Άλεκ Μπάλντουιν: Πόσο πιθανή είναι η φυλάκισή του για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς;
Security guards stand at the entrance of Bonanza Creek Ranch in Santa Fe, New Mexico, on October 22, 2021. - Actor Alec Baldwin was the focus on October 22, 2021, of investigations into a shocking and deadly on-set tragedy, after the actor fired a prop gun that killed a cinematographer and wounded the director of a Western he was shooting at the ranch. Halyna Hutchins and Joel Souza "were shot when a prop firearm was discharged by Alec Baldwin," the sheriff in Santa Fe said in a statement. Hutchins, 42, was transported to hospital by helicopter but died of her wounds, while Souza, 48, was taken by ambulance and was receiving treatment. (Photo by Anne LEBRETON / AFP) Photo: AFP

Εν μέσω ανακριτικού 'πυρετού" για την υπόθεση που σόκαρε τον κόσμο, πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τις ενδεχόμενες ποινές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο ηθοποιός.

Τη στιγμή που η έρευνα των αρχών για τη διερεύνηση του ατυχήματος που σόκαρε τον πλανήτη με τον θανάσιμο πυροβολισμό της Χαλίνα Χάτσινς από όπλο που κρατούσε ο Άλεκ Μπάλντουν στα γυρίσματα του “Rust” στο Νέο Μεξικό, πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τη νομική διάσταση της υπόθεσης και τις ενδεχόμενες ποινές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο γνωστός ηθοποιός.

“Η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή”, χωρίς ωστόσο “να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”, αναφέρει το γραφείο του σερίφη της Σάντα Φε, καθώς “οι μάρτυρες συνεχίζουν να ανακρίνονται”.

Το τραγικό ατύχημα, ωστόσο, οδηγεί σε εύλογα ερωτήματα για το αν ο Μπάλντουιν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων νομικών, φαντάζει, αλλά δεν είναι απίθανο.

“Για να υπάρξουν ποινικές διώξεις, θα πρέπει να αποδείξει κανείς ότι ο Μπάλντουιν σκότωσε εσκεμμένα τη γυναίκα, κάτι που μοιάζει απίθανο στα γεγονότα όπως τα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής”, είπε η Nancy Gertner, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, στο Newsweek.

Ακούσια ανθρωποκτονία(;)

Σύμφωνα με τον Matthew Nash, Διδάσκων στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνια, ο ηθοποιός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κατηγορία ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μετά από τη διαπίστωση πως ήταν απρόσεκτος στον χειρισμό του όπλου, ή στην περίπτωση όπου έκανε χρήση παρά το γεγονός ότι τον είχαν συμβουλέψει να μην το κάνει.

“Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Νέου Μεξικού, θα μπορούσε να είναι ένοχος για ακούσια ανθρωποκτονία, μια δολοφονία που λαμβάνει χώρα χωρίς τη δέουσα προσοχή και περίσκεψη”, είπε ο Nash.

Σε μία τέτοια περίπτωση, “μέγιστη ποινή σύμφωνα με τη νομοθεσία του Νέου Μεξικού θα ήταν πρόστιμο 5.000 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης 18 μηνών”.

Εδώ βέβαια, αξίζει να σημειωθεί η ένορκη κατάθεση που ανέφερε ότι το όπλο που δόθηκε στον Μπάλτουιν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Rust” χαρακτηρίστηκε ασφαλές και άσφαιρο όπλο (cold gun).

Ο βοηθός σκηνοθέτη που το έδωσε στον Μπάλντουιν φέρεται να μην γνώριζε ότι αυτό περιείχε πραγματικές σφαίρες, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του ντετέκτιβ του γραφείου του σερίφη της Σάντα Φε.

Επίσης, οι θανατηφόροι πυροβολισμοί σε σετ με όπλα έχουν ιστορικά κριθεί ως ατυχήματα, όπως δήλωσε η Gertner.

Περί αστικής ευθύνης

Ακόμα, όμως, και αν ο Μπάλντουιν δεν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με αγωγές. “Η αστική ευθύνη είναι διαφορετική κι αυτό εξαρτάται πραγματικά από γεγονότα που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Ένα ερώτημα είναι αν υπήρξε κάποια αμέλεια στη σφαίρα που χρησιμοποιήθηκε στο όπλο”, σημείωσε η Gertner.

“Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα γύρω από το αν υπάρχει πρωτόκολλο στον χειρισμό των όπλων, το οποίο μπορεί να παραβιάστηκε. Αυτό θα καθόριζε ποιος είναι υπεύθυνος και για τι. Η αμέλεια είναι το χαρακτηριστικό ενός ατυχήματος, όχι ενός εγκλήματος”.

Η “βαρύτητα” του παραγωγού

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο Μπάλντουιν, πέρα από ηθοποιός είχε και ρόλο παραγωγού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μελλοντικές νομικές διαδικασίες σε βάρος του.

“Ως παραγωγός της ταινίας, μοιάζει πιθανό να είναι υπεύθυνος βάσει του αστικού δικαίου για αμέλεια αν υπήρχε κάποια πρόβλεψη στις συμβάσεις της διευθύντριας φωτογραφίας της ταινίας ως προς την υγεία και την ασφάλειά της. Σε αυτή την περίπτωση, οι νομικές διώξεις θα είχαν περισσότερο αστικό χαρακτήρα”, υποστήριξε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Matthew Nash.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα είναι πολλά και για την ώρα αναπάντητα, αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ήταν υπεύθυνος για το όπλο, αν υπήρχε κάποιο πρωτόκολλο, ποιος έχει την ευθύνη και ποια είναι η φύση της ευθύνης από νομικής άποψης.

Πηγή: News247.gr