Αλέξανδρος Αγγελόπουλος στο Fortune Greece: «Ο κορωνοϊός θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε»

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος στο Fortune Greece: «Ο κορωνοϊός θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε»
Τι θα γίνει με τη φετινή τουριστική σεζόν; Πώς προετοιμάζονται οι ξενοδόχοι; Ποιες οι απώλειες για την ελληνική οικονομία από την τουριστική βιομηχανία;

Το Πάσχα τελείωσε, ο καιρός ανοίγει, το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, τα κρούσματα του κορωνοιού μειώνονται και το ερώτημα που τίθεται από όλους όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, είναι πότε θα δοθεί το πολυπόθητο «πράσινο φως» για την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Τα σενάρια που εξετάζονται ένα πολλά, ωστόσο, προς το παρόν το αρμόδιο Υπουργείο τηρεί «σιγήν  ιχθύος» για το αν θα μπει τελικά σε λειτουργία ο πιο νευραλγικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

Οι θέσεις εργασίας που διακυβεύονται είναι πολλές και οι απώλειες για τον κρατικό κορβανά τεράστιες, αν λάβει κανείς ότι η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι η εξάρτηση από τον τουρισμό θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% φέτος, με την ύφεση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις.

Υπάρχουν όμως και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Aldemar, Αλέξανδρου Αγγελόπουλου ο οποίος υποστηρίζει πως η ύφεση ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

«Τα πραγματικά μεγέθη της ύφεσης θα τα ξέρουμε όταν θα ανοίξουν οι ουρανοί και δεν μιλάω για βροχή, αλλά για πτήσεις. Με τα τωρινά δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός  ξεπερνάει το 25% του ΑΕΠ ( χωρίς να υπολογίσουμε τον πολλαπλασιαστή στην Εθνική οικονομία που πλησιάζει το 3), φοβάμαι ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει και το 10%» λέει στο fortunegreece.com ο κ. Αγγελόπουλος.

Αναγνωρίζει πως ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημική κρίση, ήταν παραδειγματικός για τις υπόλοιπες χώρες και μας χάρισε εγκωμιαστικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ, πράγμα που, όπως επισημαίνει, συνιστά την καλύτερη και πλέον οικονομική μορφή διαφήμισης που είχε ποτέ η χώρα.

Τονίζει, ωστόσο, πως στην κρίση της οικονομίας, που αναμένεται βαθιά και διαρκείας, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η Ελλάδα περιορίζεται από το γεγονός ότι προέρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και από μία Ευρώπη άτολμη και διαιρεμένη. «Ο χαρακτήρας της πανδημίας θα έπρεπε να ενώνει τις χώρες της Ευρώπης, αλλά φαίνεται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ηθικές και οι πολιτικές περνάνε κρίση μεγαλύτερη και από αυτήν που καλούνται να διαχειριστούν» λέει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ελληνικό επιχειρείν, ξεκαθαρίζει πως το 2020 θα πρέπει να εκληφθεί ως χρόνια συντήρησης. Άλλωστε οι επιχειρηματίες δεν προσδοκούν να αυξήσουν τα έσοδα τους – κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό – αναμένουν όμως να καλυφθούν όλες οι ομάδες ανθρώπων και επιχειρήσεων που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το ξενοδοχειακό κλάδο. Οι παρούσες συνθήκες επιτάσσουν τη στήριξη κάθε εργαζόμενου που δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε και πόσο θα δουλέψει και βεβαίως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Ως επιχείρηση προσαρμοζόμαστε στους νέους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και μετράμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε έναν εχθρό που δεν βλέπουμε, και αυτός δεν είναι ο κορωνοϊός. Είναι η πολλαπλασιαστική ζημιά που γίνεται στην Ελλάδα όταν χτυπηθεί η φιλοξενία» τονίζει.

Ο ίδιος ως επιχειρηματίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με φορείς του εξωτερικού, αντλώντας σημαντική πληροφόρηση αναφορικά με το αν θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία και σε ποιο βαθμό, ενώ παράλληλα, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του για την επόμενη ημέρα. Με καθηλωμένα τα αεροπλάνα, η τωρινή εκτίμηση είναι ότι θα δουλέψουν πολύ λίγα ξενοδοχεία για πολύ μικρό διάστημα.

«Θα με εκπλήξει εάν κάνουμε συνολικά πάνω από το 15 με 20% του τζίρου μας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η προσφορά των κλινών να είναι σε συμφωνία με τη ζήτηση που θα είναι εξαιρετικά χαμηλή, για να μην δημιουργηθεί σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα. Λύσεις μαγικές δεν θα υπάρξουν» αναφέρει. Συνεχίζει λέγοντας πως όσοι είχαν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα, τους προσφέρεται η δυνατότητα να τις μεταφέρουν, είτε αργότερα μέσα στο χρόνο, είτε του χρόνου με τους ίδιους όρους.

Η ψυχολογία του ταξιδιώτη και το χτύπημα στον συνεδριακό τουρισμό

Έστω ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ότι οι χώρες ανοίγουν και πάλι τα σύνορά τους, οι αεροπορικές ξεκινούν τις πτήσεις και οι tour operators μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι. Πόσο πρόθυμοι θα είναι οι τουρίστες να ταξιδέψουν; Πόσο ασφαλείς θα νιώθουν σε μια ξένη χώρα που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα Υγείας της; Θα είναι εύκολο να εμπιστευτούν τη διαμονή τους σε μια χώρα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που κατέγραψαν ρεκόρ νεκρών; Κοινώς, τα τραύματα του κορωνοϊού θα επουλωθούν γρήγορα ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε αλλαγή συνηθειών;

Ο κ. Αγγελόπουλος θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε, τον τρόπο που επιλέγουμε κατάλυμα, καθώς και τρόπο λειτουργίας του ίδιου του καταλύματος.

«Επειδή έχουμε κοντή μνήμη ως ανθρώπινο είδος, μία κανονικότητα θα την δούμε στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά ζητήματα όπως η βιωσιμότητα, η υγιεινή, η ασφάλεια, η διατροφή και η ανθρώπινη επαφή ίσως αλλάξουν σημαντικά. Γενικά καλό είναι να κρατάει κανείς στο μυαλό του ότι είμαστε άνθρωποι. Η απομόνωση είναι η λύση που γεννάει ο φόβος και η προφύλαξη και όχι η φυσική μας θέση. Θα ταξιδέψουμε ξανά» τονίζει.

Τι θα γίνει όμως με τον συνεδριακό τουρισμό; Θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται ταξίδια επαγγελματικού σκοπού και εκθέσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ή οι διοργανωτές θα αναπτύξουν το digital κομμάτι στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες ζεστό χρήμα; Η απάντηση που δίνει ο κ. Αγγελόπουλος είναι πως τα συνέδρια, η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, θα πληγεί άμεσα. Ωστόσο, εκφράζει την άποψη πως, παρά την επιθυμία κολοσσών του διαδικτύου να αλλάξουν τους όρους διεξαγωγής των συνεδρίων, οι διαδικτυακές συναντήσεις θα κουράσουν θα αποστειρώσουν, και θα χάσουν την απόδοση που επιδιώκουν να έχουν.

Το πιο πιθανό είναι να προκύψουν μικτά συνέδρια στα οποία διαδικτυακές συνδέσεις και φυσική παρουσία θα λειτουργούν παράλληλα…