Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH): Η Ελλάδα είναι η πλέον ανασφάλιστη ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH): Η Ελλάδα είναι η πλέον ανασφάλιστη ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης
Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, η μετάβαση σε ένα μεικτό μοντέλο ασφάλισης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Σε ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η πανδημία, αλλά και οι τεράστιες φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν στη χώρα μας το 2020, ο όμιλος Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Limited κατάφερε και διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά, πέτυχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα και συνέχισε σταθερά να εφαρμόζει το πλάνο ανάπτυξής του.

Το σταθερό επενδυτικό πλάνο και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου Eurolife FFH αποτυπώνονται και στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, τα οποία ανήλθαν σε €448,65 εκατ., το συνολικό ενεργητικό έφτασε τα €3,5 δις, τα ίδια κεφάλαια άγγιξαν τα €738 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €22,2 εκατ..

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα μερίδια αγοράς (10% σε επίπεδο Group) και συγκεκριμένα 16% στις Ασφάλειες Ζωής και 3% στις Γενικές Ασφάλειες . Σε €291,86 εκατ. ανήλθαν συνολικά οι αποζημιώσεις το 2020, οι οποίες αφορούν αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές ασφαλισμάτων λήξης και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής δημιουργίας κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ρουμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως σε βάθος πενταετίας (2016-2020) το αντίστοιχο νούμερο έφτασε το €1,4 δισ..

Τέλος οι επενδύσεις σε έργα υποδομής άγγιξαν τα €3 εκατ. και τα συνολικά κέρδη προ φόρων για τη χρονιά που πέρασε τα €151,9 εκατ. (ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με το 2019), ενώ σε επίπεδο πενταετίας (2016-2020) έχουν φτάσει τα €672,60 εκατ..

«Η ελληνική αγορά τα πήγε σχετικά καλά δεδομένων των συνθηκών. Η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει άνω του 4% ανάκαμψη για το 2021.Το γεγονός ότι αποταμίευση ενισχύθηκε κατά 8% δημιουργεί την ελπίδα ότι η κατανάλωση, που το προηγούμενο διάστημα συγκρατήθηκε, με το που λήξει η πανδημία και επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο μόνος κλάδος που ενισχύθηκε 9% ήταν η ασφάλιση υγείας» επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurolife, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Στις θετικές εξελίξεις πρόσθεσε και την ψηφιοποίηση που συντελέστηκε στον κλάδο, καθώς και την εξοικείωση που παρατηρήθηκε από όλες τις ηλικιακές ομάδες αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, το οποίο έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο που ο κόσμος ενημερώνεται και αγοράζει ασφαλιστικά προϊόντα.

«Ο καταναλωτής δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στο risk management της οικογένειας αλλά και στο cyber risk όταν πρόκειται για την επιχείρησή του. Το 2020, οι φυσικές καταστροφές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ήταν περισσότερες και μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτών για τις φυσικές καταστροφές καθώς στην Ελλάδα παρατηρείται πολύ μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων σε αυτή την κατηγορία» επεσήμανε.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την πλέον ανασφάλιστη ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης. Σαν λαός είμαστε, όπως τόνισε, απροετοίμαστος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο μεικτό που να περιλαμβάνει την κρατική και την ιδιωτική ασφάλιση, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Στην Ελλάδα είναι συντριπτικά κρατικό το υφιστάμενο μοντέλο ασφάλισης. Περιμένουμε ως κλάδος η κυβέρνηση να κάνει άμεσα την εξαγγελία για τα φορολογικά κίνητρα. Τα ασφάλιστρα της υγείας, όπως και η ασφάλιση του σπιτιού ή μιας επιχείρησης να εκπίπτουν στους φόρους».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα συνεχιστεί το κύμα συγχωνεύσεων- εξαγορών που έλαβε χώρα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και οδήγησε στη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά, παρότι μικρή σε μέγεθος, έχει πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της. «Η εκτίμησή μου είναι ότι αναμένονται κι άλλες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Ο όμιλος Fairfax πιστεύει πολύ στην δυναμική της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Θα εξετάσουμε περιπτώσεις όταν κι εφόσον αυτές προκύψουν. Προς το παρόν παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις».

Στόχος μας να επιστρέφουμε αξία στην κοινωνία

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του, ο Όμιλος έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, εφαρμόζοντας από πολύ νωρίς εργασία από το σπίτι σε ποσοστό που ξεπερνάει το 75%. Παρά τις δυσκολίες του 2020, κατάφερε παράλληλα να υλοποιήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους εργαζόμενους, οι οποίες ξεπέρασαν τις 4.300 ώρες, καθώς και σεμινάρια wellness με θέμα την ψυχική υγεία και ευεξία (περισσότερες από 1.450 ώρες). Για τον Όμιλο Eurolife FFH, αξία έχει να δίνει ευκαιρίες στους επαγγελματίες του αύριο. Μέσα στο 2020, 15 φοιτητές με διαφορετικά αντικείμενα σπουδών ολοκλήρωσαν την πρακτική τους εξάσκηση σε ξεχωριστές διευθύνσεις του οργανισμού.

«Μια βδομάδα πριν επιβληθεί από την κυβέρνηση το lockdown εμείς είχαμε αποφασίσει όλοι οι εργαζόμενοι μας να μεταφερθούν στο σπίτι. Σήμερα το 75% εργάζονται από απόσταση ενώ έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 250.000 € για την ασφάλεια και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού. Για μας εξίσου  μεγάλη σημασία έχει η διαρκής επένδυση στην ψηφιακή αναβάθμιση της εταιρείας αλλά και επιστροφή αξίας στην ελληνική κοινωνία. Εκπονήσαμε έναν μεγάλο αριθμό δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που μας έφεραν κοντά στην τοπική κοινωνία και δη στις ακριτικές περιοχές. Παράλληλα, προβήκαμε σε ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό των core τεχνολογικών συστημάτων την τελευταία πενταετία, όπως επίσης και σε αλλαγή της αρχιτεκτονικής αρκετών προϊόντων».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που το ελληνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας διαχειρίστηκαν το φαινόμενο του κορωνοϊού καλύπτοντας πλήρως τα έξοδα για την αντιμετώπιση του Covid19, o κ. Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε μία ταυτόχρονη αύξηση των συμβολαίων υγείας κατά 9,5%. Εξήγησε πως  ο κόσμος αναγνωρίζει ότι το κράτος ναι μεν επενέβη, άλλα συμπληρωματικά χρειάζεται και το ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας. «Όσοι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση επενδύουν σε αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Βόρειας Ευρώπης η ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα είναι φθηνή» κατέληξε.