Αλέξανδρος Τρίμης (Welcome Pickups): «Στον κλάδο του τουρισμού ζήσαμε την τέλεια καταιγίδα»

Αλέξανδρος Τρίμης (Welcome Pickups): «Στον κλάδο του τουρισμού ζήσαμε την τέλεια καταιγίδα»
Από αριστερά: Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίου

Η ιστορία της Welcome Pickups περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις περιπέτειες και τους κινδύνους που εμπεριέχει το επιχειρείν, το οποίο μπορεί τη μια στιγμή να σε ανυψώσει στην κορυφή και να έχεις πάνω σου στραμμένα όλα τα επενδυτικά βλέμματα και μια λάθος κίνηση, ή ένας απρόβλεπτος εξωγενής παράγοντας να σε ρίξει στα τάρταρα. Το θέμα δεν είναι η πτώση, αλλά η ικανότητα να σηκωθείς ξανά στα πόδια σου, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσεις με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα τις προσπάθειές σου.

Ο Αλέξανδρος Τρίμης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Welcome Pickups, πρόσφερε στην τουριστική αγορά μια μοναδική εμπειρία που δεν είχε προηγουμένως ο κλάδος. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό παρέχοντας μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία σε κάθε προορισμό. Η ιδέα είναι ότι από τη στιγμή που θα φτάσουμε σε έναν νέο προορισμό, η ομάδα της Welcome Pickups μας βοηθά να μετακινηθούμε από και προς το σημείο άφιξης και αναχώρησης με έναν οδηγό που λειτουργεί και συμβουλευτικά στο τι θα κάνουμε στις μέρες του ταξιδιού βγάζοντας και οποιοδήποτε άγχος για το ταξίδι μας, ενώ προσφέρει και άλλα προϊόντα όπως περιηγήσεις στο προορισμό με τον οδηγό και μετακινήσεις εντός του προορισμού

Η εταιρεία στις αρχές του 2020, πριν τον COVID-19, κάλπαζε με διπλασιασμό μεγεθών σε σχέση με το 2019. Μέσα σε δύο εβδομάδες και με το κλείσιμο των αεροδρομίων υπέστη καθίζηση στο 5% του 2019 και με τεράστιες εκροές χρημάτων από ακυρώσεις. Έχοντας αντέξει την «τέλεια καταιγίδα», δημιουργεί κέρδη χωρίς την ανάγκη μελλοντικής χρηματοδότησης, μεγαλώνει το δίκτυο της, και ξεπερνάει με άνεση την καλύτερη χρονιά που είχε ποτέ, καθώς αναμένει ότι φέτος θα εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες σε όλο το κόσμο.

Κύριε Τρίμη, ποιες οι εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν; Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι θα ξεπεράσουμε τα επίπεδα του 2019 ως προς τις αφίξεις, όχι όμως και ως προς τα έσοδα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Η Welcome Pickups είναι ενεργή σε πάνω από 36 χώρες και 82 προορισμούς, με στόχο να φτάσουμε τους 120 προορισμούς μέχρι τέλος της χρονιάς. Γενικά ξεπερνάμε κατά πολύ τα νούμερα του 2019 στους προορισμούς που ήταν ανοικτοί και τότε, τόσο σε έσοδα, όσο και σε κρατήσεις. Θα εξυπηρετήσουμε πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες σε όλο το κόσμο.

Οι προορισμοί που έχουν μείνει πίσω είναι αυτοί της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (Βουδαπέστη, Πράγα, Βιέννη κτλ), κυρίως λόγω του πολέμου, ενώ υπάρχει μια γενικότερη καθυστέρηση σε αφίξεις από Αμερική που μπορεί να αποτρέψει κάποιο ποσοστό υπερατλαντικών ταξιδιών. Στα πλαίσια της Ελλάδας ήδη από τον Μάιο ξεπερνάμε νούμερα του αντίστοιχου μήνα του 2019 και συνεχίζουμε.

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ήταν όμως και ο κλάδος που δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα εν μέσω πανδημίας. Ποιο ήταν το plan b που ακολούθησε η Welcome Pickups;

Η εταιρεία στις αρχές του 2020 πριν τον COVID-19 κάλπαζε με διπλασιασμό μεγεθών σε σχέση με το 2019. Μέσα σε δύο εβδομάδες και με το κλείσιμο των αεροδρομίων βρεθήκαμε στο 5% του 2019 και με τεράστιες εκροές χρημάτων από ακυρώσεις. Αν κάποιος σχεδίαζε την «τέλεια καταιγίδα» είναι αυτό που έζησε ο χώρος του τουρισμού το 2020- 2021.

Η εταιρεία για να επιβιώσει έπρεπε άμεσα να κάνει σημαντικές περικοπές εξόδων και προσωπικού, να λάβει ενίσχυση από τους επενδυτές της, να προστατέψει ένα ποσό από τις εκροές με τη δημιουργία μελλοντικών κουπονιών, να δοκιμάσει σε χρόνο μηδέν νέες υπηρεσίες για να ενώσει το προσωπικό που παρέμεινε, γύρω από κάτι δημιουργικό, να βοηθήσει τους πρώην υπαλλήλους να βρουν το επόμενο τους βήμα, και να εκπονήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με άγνωστο, εκείνη τη στιγμή, διάστημα προσαρμογής. Εφόσον καταφέραμε να περάσουμε αυτή την τέλεια καταιγίδα, θεωρώ πως δύσκολα μπορεί κάτι να μας σταματήσει τα επόμενα χρόνια.

Το καλό, παράλληλα, για την εταιρεία είναι ότι αυτό ένωσε τους ανθρώπους που έμειναν. Μας έδωσε χρόνο να διορθώσουμε χρόνιες παθογένειες, και εξυγίανε πολλά κομμάτια του μηχανισμού. Εξαιτίας αυτού, σήμερα η εταιρεία δημιουργεί κέρδη χωρίς την ανάγκη μελλοντικής χρηματοδότησης, μεγαλώνει το δίκτυο της, και ξεπερνάει με άνεση την καλύτερη χρονιά που είχε ποτέ.

Πόσοι προορισμοί έχουν μπει αυτή τη στιγμή στο δίκτυό σας και με ποιες νέες αγορές “φλερτάρετε”;

Τον τελευταίο μήνα ανοίξαμε Μπανγκόκ, Μπόντρουμ, Φρανκφούρτη, Γλασκώβη και Μπαλί. Ξέρουμε πώς να χτίζουμε λειτουργικά πόλεις και να δημιουργούμε κρατήσεις. Σκοπός φέτος είναι οι 120 προορισμοί, και του χρόνου θέλουμε να φτάσουμε στους 240. Σύντομα όπου ταξιδεύεις θέλουμε να έχεις την επιλογή της Welcome Pickups.

Ποια είναι η εξέλιξή σας από την πρώτη παρουσία σας στη λίστα; Ποια τα milestones και οι στρατηγικές κινήσεις που συνέβαλαν στην αναπτυξιακή σας πορεία;

Είμαστε μια εταιρεία που αναγκάστηκε να περάσει ένα γολγοθά και να γυρίσει πίσω, βλέποντας με ιδιαίτερη αισιοδοξία τα επόμενα 5 χρόνια. Μπήκαμε στη λίστα αυτή αρκετά νωρίς λόγω δυναμικής και φέραμε αποτελέσματα και με το παραπάνω. Το ότι κρατήσαμε την ποιότητα υπηρεσιών και καταφέραμε να αναπτύξουμε γρήγορα ένα παγκόσμιο δίκτυο μας βοήθησε ιδιαίτερα.

Υπάρχουν σκέψεις για νέο γύρο χρηματοδότησης;

Είμαστε στο ευτυχές σημείο να μην χρειαζόμαστε ξανά χρηματοδότηση και να έχουμε επενδυτές που μας δίνουν πολύ καλούς όρους για να πάρουμε περισσότερα χρήματα. Θα υπάρξει ένας μικρός γύρος χρηματοδότησης με μοναδικό στόχο την ακόμα πιο γρήγορη ανάπτυξη, χωρίς να θυσιάζουμε μακροπρόθεσμα την κερδοφορία. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και μελλοντικές ευκαιρίες με τα σωστά χρηματοδοτικά οχήματα.

Ποια η γνώμη σας για τον θεσμό 40 under 40 του Fortune και τα 10 χρόνια που κλείνει φέτος;

Είναι μεγάλη τιμή να συμπεριλαμβάνεσαι σε αυτή τη λίστα. Παράλληλα είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να φέρεις τα αποτελέσματα που υπόσχεσαι και να παράξεις πραγματική αξία για εσένα και τους συνεργάτες σου.

Τι είδους projects βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και τι περιλαμβάνει το business plan της επόμενης τριετίας;

Θέλουμε να μπορείς να πάρεις ένα Welcome όπου και αν φτάσεις στον κόσμο και να έχεις την ίδια μοναδική εμπειρία που δίνουμε σήμερα. Δεύτερος στόχος είναι κάθε προορισμός να είναι σε τροχιά ώστε να εξυπηρετήσει μέχρι και το 5% των εισερχόμενων αφίξεων με στοχευμένο πλάνο ανάπτυξης, κάτι που βλέπουμε ότι είναι υλοποιήσιμο. Τρίτος στόχος, που πιθανά θα ξεκινήσει στα τέλη της τριετίας, είναι να ενώσουμε τον ταξιδιώτη με περισσότερες και στοχευμένες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της διαμονής του.

Πόσο  αλλάξατε ο ίδιος τα τελευταία 10 χρόνια και ποια η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που τώρα μπαίνει στον κλάδο;

Για να φτάσεις κάπου ψηλά θέλει υπομονή και δουλειά. Μπορεί η επιτυχία να έρθει και πιο σύντομα, αλλά αυτό βασίζεται στην τύχη. Στη δική μας περίπτωση και ενώ θεωρούσαμε ότι έχουμε τα περισσότερα κομμάτια λυμένα, περάσαμε τα δυσκολότερα χρόνια της επαγγελματικής μας πορείας, αλλά ξαναμπήκαμε στην τροχιά που είχαμε ξεκινήσει και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση προς τον τελικό στόχο.